Linkovi

Ivica Kostelić prezire nacizam (17/1/03) - 2003-01-17


Najbolji svjetski slalomaš Ivica Kostelić odbacio je sinoć optužbe da je simpatizer nacizma i ispričao se zbog izjave da je prije utrke u Kranjskoj Gori bio "spreman kao njemački vojnik uoči napada na Rusiju".

Priopćenjem kojeg su objavili državna televizija i radio Ivica Kostelić ispričao se zbog izjave dane novinarima prije dva tjedna u Kranjskoj gori u Sloveniji. Hrvatska skijaška zvijezda svoju je pobjedu tada objasnila dobrom pripremljenošću usporedivši se s njemačkim vojnikom uoči napada na Rusiju 1941.

Kostelić je kazao da mu nije bila namjera nikoga povrijediti, dodajući da je "nesretnu metaforu" upotrijebio pod dojmom ratnog filma kojeg je gledao nekoliko dana ranije. "Ispričavam se ako sam tom rečenicom nekoga povrijedio... Ja osobno i moja obitelj, nacizam preziremo i doživljavamo ga kao jedno od najvećih zala svjetske povijesti" - poručio je 23- godišnji skijaš telefonom iz Wengena u Švicarskoj gdje se priprema za nedjeljnu slalomsku utrku.

"Odgojen sam u svojoj obitelji da iznad svega cijenim i poštujem svakog čovjeka, bez obzira na pripadnost naciji, vjeri ili rasi. Odgojen sam da osudim svaki ekstremizam, nasilje i netoleranciju... Obitelj i otac duboko su mi usadili osjećaj da se svakog čovjeka cijeni po njegovim djelima i da se se za sebe borim samo teškim i poštenim radom. Upravo zato što su me te vrijednosti formirale i označile kao čovjeka iznad svega osuđujem nacizam kao ideju i kao djelo. Takav odnos imam i prema svakom drugom apsolutizmu koji proganja i čini zločin nad ljudima," rekao je Kostelić.

Tjednik Nacional koji je u posljednjem broju donio neobjavljene dijelove prošlogodišnjeg razgovora s njim, Kostelić je optužio da ga želi diskreditirati. Kazao je da je tjednik njegove riječi iz neformalnog dijela razgovora izvadio iz konteksta i "dramatično montirao".

Nacional je, između ostalog, objavio Kostelićevu izjavu da je "nacizam u usporedbi s komunizmom bio zdraviji sistem za nekoga tko je bio ambiciozan".

"Ja nisam nacist... vjerujem da će to spoznati i oni koji su povjerovali zlonamjernom tekstu Nacionala" - kazao je najbolji slalomaš svijeta zbog čijih su izjava objašnjenje zatrazili i njegovi sponzori. Austrijska novinska agencija objavila je da je Hypo banka zatražila objašnjenje ili ispriku.

Prošlog tjedna svoje je izjave morao objašnjavati i njegov otac Ante Kostelić koji je za tjednik Globus izjavio da će radije u zatvor nego u Hrvatskoj platiti porez. Ante Kostelić je u tom razgovoru kazao da bi predsjednik Hrvatske "trebao imati crnu kosu i plave oči", a aktualnog predsjednika nazvao je "dikobrazom".

XS
SM
MD
LG