Linkovi

Američki obavještajci upozoravaju na opasnost od hakera (17/1/03) - 2003-01-17


S naslovnica jutrošnjeg američkog tiska izdvajamo priloge vezane za Irak, te anti-ratne prosvjede koji će se u Washingtonu održati ovoga vikenda. "New York Times" navodi da obavještajne službe izražavaju zabrinutost zbog mogućnosti da je sve veći broj napada na vladine i vojne kompjuterske sustave u Sjedinjenim Državama, ustvari, djelo pro-iračkih hakera. Takvi bi elektronski napadi mogli označiti “potencijalnu krizu” u državnoj sigurnosti – piše njujorški list, pozivajući se na povjerljive procjene FBI-ja.

Predstavnici oružanih snaga i Saveznog istražnog ureda odbili su razgovarati o mogućnosti iračkih kibernetskih napada, ali se u vojsci neprekidno radi na spriječavanju eventualnih hakerskih upada na 3 milijuna kompjutera i 10 tisuća lokalnih mreža – navodi New York Times. FBI predvidja da će “aktivnost hakera biti nastavljena tijekom sljedećih 90 dana, usporedo s porastom savezničkog pritiska na Irak” – dodaje list.

Miami Herald je medju više američkih listova koji danas na naslovnoj strani izvještavaju o pripremama za anti-ratne prosvjede u Washingtonu. Uoči Dana Martina Luthera Kinga, koji se obilježava u ponedjeljak, deseci tisuća Amerikanaca iz svih dijelova zemlje dolaze ovog vikenda u glavni grad izraziti protivljenje predsjednikovim pripremama za mogući rat protiv Iraka – piše list iz Miamija.

Prosvjednici, medju kojima će biti i političara, umjetnika, sindikalnih čelnika i gradjana, žele pokazati Bijeloj kući i Kongresu da nacija ne podržava rat – piše Miami Herald i dodaje: “…prosvjednici će se kretati od Capitola do vojarne Marinskih snaga, gdje će zatražiti da se izvrši inspekcija naoružanja, poput one u Iraku.” O raznorodnosti sudionika predstojećeg anti-ratnog skupa piše i Christian Science Monitor:

“Dok anti-ratni pokret nastoji dobiti zamaha, on postupno počinje privlačiti i pripadnike najširih slojeva – one Amerikance koji nikada nisu sudjelovali u prosvjedima, niti su nosili plakate. Njima će se pridružiti i dugogodišnji aktivisti koji su demonstrirali protiv Vijetnamskog rata” – piše bostonski list, te dodaje da bi prosvjedi u Washingtonu mogli utjecati na politiku, ako ništa više onda u većoj mjeri nego prije samo nekoliko tjedana.

XS
SM
MD
LG