Linkovi

Striptiz Rotary kluba (17/1/03) - 2003-01-17


Teška vremena, - gledano iz ekonomske perspektive -, traže i teške odluke ... posebice kada se radi o prikupljanju dobrotvornih sredstava, prvih koja se nađu zakinuta u vremenima štednje i pritezanja kaiša. U gradiću Brattleboro, u američkoj saveznoj državi Vermont, članovi lokalnog Rotary kluba odlučili su se na prilično drastične mjere kako bi lokalnim dobrotvornim organizacijama namaknuli sredstva za rad.

Ideju im je dao, kako kažu, film «Full Monty». Uglavnom, pedeset-trojica članova Rotary kluba, - odnosno, tri četvrtine ukupnog članstva u tom gradiću -, odlučilo se, za potrebe kalendara, obnažiti u pozama modela za Playboy. Tako su lokalni sudac, ravnatelj gimnazije, nekoliko gradskih vijećnika, i još deseci uglednih građana fotografirani kako igraju golf, skijaju i pecaju u, - nazovimo to tako -, Evinom kostimu.

Doduše, mnogo više se vide pozadine, jer su frontalne ekspozicije uglavnom zamaskirane strateški postavljenim sportskim priborom, rukavicama, ili, čak, čokoladnim zecom. Potonji je zaštitio minimum privatnosti gradonačelnika Brattleboroa, koji, s još dvojicom gradskih vijećnika, krasi mjesec travanj.

Kalendar, nazvan posve prikladno «Muškarci Brattleboroa», prodaje se po cijeni od 17 dolara. Do sada je prodano više od 17 tisuća primjeraka, a prvih 25 tisuća dolara otišlo je skloništima za beskućnike, udrugama mladeži i drugim dobrotvornim organizacijama. Tu je i inicijativa za izgradnju sustava za pročišćavanje vode u siromašnim selima Hondurasa i Salvadora.

Muškarci Brattleboroa priznaju da su im inspiraciju dale prelje iz jednog gradića u saveznoj državi Maine, koje su se prije tri godine slikale za kalendar kako bi pomogle turizmu svog mjesta.

A, kad već govorimo o pomaganju lokalnog turizma, vrijedi spomenuti i inicijativu gradića Soap Lake, u saveznoj državi Washington. Nekad je taj gradić privlačio velik broj gostiju svojim mineralnim vrelima, no, vrela su presušila i gostiju više nema. Posebice što i oni koji se zapute u te krajeve preferiraju obilazak velike brane Grand Coulee, koja, premda je relativno blizu, pomaže turizmu susjednog grada.

Dakle, uglednici Soap Lake odlučili su se na gradnju objekta koji će im, kako smatraju, osigurati jedinstvenost i to onakvu kakvu Parizu donosi Eiffelov toranj, a New Yorku Empire State Building. Izgradit će najveću lava svjetiljku na svijetu!

Visoka preko dvadeset metara, zamišljena lava svjetiljka imala bi i terasu za razgledanje okolice na kojoj bi turisti mogli, uz sendviče i kavu, uživati u okolišu osvijetljenom crvenim sjajem uljastih mjehura divovske lampe. Inspiraciju za ovu ideju pružio je obližnji ugasli vulkan čija je lava prije 14 milijuna godina prošla kroz sadašnji centar grada Soap Lake.

Projekt zasigurno neće biti jeftin, jer bi osnovu svjetiljke činila ogromna staklena posuda, no, domaći se nadaju pomoći jednog od najvećih donatora za lokalne projekte u državi Washington, a to je Paul Allen, suosnivač kompanije Microsoft.

XS
SM
MD
LG