Linkovi

Bijela kuća: Bojeve glave - zabrinjavajući i ozbiljan nalaz (17/1/03) - 2003-01-17


Otkriće 12 praznih bojevih glava za kemijsko oružje u Iraku Bijela kuća je nazvala zabrinjavajućim i ozbiljnim.

Glasnogovornik Ari Fleischer je dodao da su američki dužnosnici provjerili iračku deklaracijom o oružju koja je predana Ujedinjenim narodima te su uočili da ove bojeve glave nisu bile prijavljene.

Gospodin Fleischer je dodao da postaje sve očitije da se Saddam Hussein ne razoružava onako kako su zatražili Ujedinjeni narodi.

U Londonu, britanski ministar vanjskih poslova je izjavio da Britanija neće žuriti s ocjenom navedenog otkrića inspektorskih ekipa.

Rusija i Francuska su priopćile da otkriće 12 praznih bojevih glava za kemijsko oružje pokazuje da inspektori Ujedinjenih naroda trebaju dodatno vrijeme za obavljanje inspekcija.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova drži da to otkriće pokazuje učinkovitost inspekcija.

Francuski predsjednik Jacques Chirac je rekao da bi bilo mudro dati inspektorima dodatno vrijeme. Prema riječima francuskog čelnika, službeni Pariz neće podržati napad na Irak bez prethodne autorizacije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Gospodin Chirac se sastao s čelnikom inspekcija Hansom Blixom i čelnikom Međunarodne agencije za atomsku energiju Muhamedom El-Baradeiem.

U međuvremenu, irački predsjednik Saddam Hussein je izjavio da će Sjedinjene Države počiniti samoubojstvo ako pokušaju invaziju na Bagdad.

U govoru povodom obilježavanja godišnjice početka Zaljevskog rata 1991. godine irački je čelnik rekao da je odlučan poraziti bilo kojeg agresora.

XS
SM
MD
LG