Linkovi

SAD se neće protiviti ruskoj izgradnji sustava proturaketne obrane (16/1/03) - 2003-01-16


Američki ministar obrane Donald Rumsfeld nagovijestio je da se Sjedinjene Države neće protiviti ruskoj gradnji sustava proturaketne obrane, za čije bi se funkcioniranje koristio i svemir.

Gospodin Rumsfeld nije pokazao zabrinutost nakon izjave ruskog ministra obrane Sergeja Ivanova da Moskva namjerava graditi protu-raketni štit sličan onom kakvog namjeravaju postaviti Sjedinjene Države. Odgovarajući na pitanje novinara, američki ministar obrane je istaknuo jučer da je Rusija još odavno oko Moskve postavila nuklearne protu-raketne projektile. Jačanje takve obrane – rekao je – jasno bi pokazalo da je i Rusija zabrinuta zbog sve veće opasnosti od sve većeg broja dalekometnih projektila u svijetu, te opasnosti od oružja za masovno uništavanje.

“Rusi – kao i mi – prate svjetske dogadjaje i vide da zemlje razvijaju balističke rakete dugog dometa. Oni vide i to da se na neke zemlje prenosi sposobnost proizvodnje kemijskog, biološkog i nuklearnog naoružanja – i to je krajnje zabrinjavajuće," izjavio je ministar Rumsfeld.

Rusija je u prošlosti izražavala zabrinutost da bi američko postavljanje sustava protu-raketne obrane moglo dovesti do destabilizacije. Američki general Richard Myers je izjavio jučer da su Sjedinjene Države pružile Rusiji tehničku pomoć u razvoju protu-raketnog štita.

Jedan od čelnih zastupnika u ruskom parlamentu pozdravio je odluku predsjednika Busha da s gotovo 500 milijuna dolara pomogne Moskvi u uništavanju ili osiguravanju ogromnih zaliha kemijskog oružja. Dio izdvojenih sredstava bit će upotrebljen za izgradnju posebnog postrojenja u Sibiru, gdje bi se uništavalo kemijsko oružje. … Bijela kuća je priopćila da je izdvajanje gotovo pola milijarde dolara za te potrebe u interesu američke sigurnosti.

XS
SM
MD
LG