Linkovi

Relaksacija i meditacija preko Interneta (5/3/03) - 2003-01-16


Telefon u vašem uredu zvoni svako malo? Vaš šef podiže glas, da ne kažemo urla na vas zbog posla koji je već davno trebao biti dogotovljen? Ukoliko stvari izgledaju nalik opisanome, možda olakšanje vaših problema leži na Internetu. Ne, ne kao igrice koje uposlenici igraju krišom od pogleda svojih šefova! Riječ je o meditaciji, opuštanju i smirenju!

Točnije – online meditaciji! Najnoviji trend na Internetu obilježavaju deseci web sajtova koji svojim iznerviranim posjetiteljima obećavaju olakšavanje svakodnevnog stresa pomoću istog onog kompjutera koji ih je, najćešće, i doveo do stresa.

Jednim pritiskom tipke miša pruža se bijeg u prirodu predočenu slikom i zvucima, ili, pak, vježbe za opuštanje bez da se napusti uredska stolica – duboko disanje, meditacija i joga. No, ne zvuči li to paradoksalno da se opuštanje traži kroz ekran pred kojim se čitav dan i radi?

Ne! – tvrdi doktorica Martha Howard, predsjednica organizacije "Wellness Associates of Chicago" i jedna od stručnjaka čija se mišljenja čuju, vide i slijede na vodećem internetskom relaksacijskom sajtu, Desktopspa. Dr. Howard objašnjava da ljudi najćešće zadržavaju dah dok rade i koncentriraju se, postajući, na taj način, ukočeni i napeti i otimajući mozgu i tjelesnim tkivima kisik. "Uzeti pauzu u poslu da bi se napravilo nekoliko vježba disanja, poput onih koje su prikazane na web sajtu, vrlo lako može poboljšato produktivnost na radu," kaže dr. Howard.

Uz nju, savjete na web sajtu Desktopspa nudi još dvadeset-dvoje stručnjaka, među kojima su i tako dobro poznata imena poput dr. Andrewa Weilla i Bernieja Siegela. Ukratko, online korisnicima ovog svojevrsnog oporavilišta nudi se upitnik za identifikaciju njihovih medicinskih rizika vezanih uz rad – radi li se o naprezanju očiju, općem stresu, bolovima u ručnom zglobu, ukočenosti vrata i slično.

U skladu s nalazima upitnika, nakon toga se nudi individualno prilagođen program – recimo, akupresura, vizualizacija, nekoliko vježbi joge, meditacije i opuštanja, sve uz online demonstracije. Sve skupa, u samo nekoliko minuta, zaista se može postići opuštanje ukočenih mišića. Za stres, vjerojatno treba više, ali web sajt pomaže i u tome – planira buduće vježbe i upozorava na termine tih vježbi šaljući poruku elektronskom poštom deset minuta prije zakazane seanse.

Osim ovog najvećeg web sajta, postoji i niz manjih, sličnih. Recimo, Canyon Ranch nudi sjajne vježbe opuštanja; My Daily Yoga vodi kroz program od 14 vježbi ; Grace Cathedral nudi opuštanje uma u više duhovnom okruženju, uključujući i korištenje miša za prolaz kroz uzorak labirinta na podu katedrale u Chartresu, u Francuskoj. Duhovniju stranu naglašava i web sajt "Beliefnet", koji nudi relaksaciju iz budističke perspektive. I, na kraju, spomenimo i web sajt jednostavnog naziva "Unwind" koji preferira prizore iz prirode, iz čitavog svijeta. Ovaj posljednji, na žalost, mnoge svoje korisnike i previše podsjeća na to gdje nisu i ne mogu biti u vrijeme dok se pokušavaju lišiti stresa svog radnog mjesta.

XS
SM
MD
LG