Linkovi

U Iraku pronađeno 11 praznih bojevih glava za kemijsko oružje (16/1/03) - 2003-01-16


Inspektori Ujedinjenih naroda pronašli su u Iraku nekoliko praznih bojevih glava za kemijsko oružje. Glasnogovornik Ujedinjenih naroda Hiro Ueki nije želio ocjenjivati značaj ovoga otkrića, do kojeg je došlo tijekom inspekcije u jednom objektu za skladištenje oružja. Prema riječima gospodina Uekija, 11 praznih bojevih glava, koje su pronađene u jednom bunkeru, u odličnom su stanju i bit će analizirane.

Predsjednik Bush izjavio je da Saddamu Husseinu “istječe vrijeme” za suradnju s inspektorima Ujedinjenih naroda za oružje. Kako izvješćuje Scott Stearns, inspektori su upozorili da im treba više vremena za potragu za zabranjenim iračkim oružjem za masovno uništavanje.

Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer izjavio je da nema zadanih rokova za akciju protiv Iraka, no dodao je da će izvješće koje će inspektori podnijeti Ujedinjenim narodima biti važan faktor u donošenju odluke o mogućem ratu. Nakon toga, rekao je gospodin Fleischer, “rokove će diktirati događaji”.

U govoru u saveznoj državi Pennsylvaniji, predsjednik Bush je kazao da se "Amerika konfrontira sa Saddamom Husseinom kako bi ga natjerala da se razoruža." "Za sada nismo dobili uvjerljive dokaze da se razoružava. Vrijeme mu ističe. U jednom trenutku, isteći će i strpljenje Sjedinjenih Država. U ime mira, ukoliko se ne razoruža, povest ću koaliciju koja će ga biti spremna razoružati" - rekao je američki predsjednik.

Inspektori Ujedinjenih naroda žele da Vijeće sigurnosti produži njihov mandat još nekoliko mjeseci da bi dovršili svoju potragu za zabranjenim oružjem. Američki dužnosnici žele da se ta misija okonča ranije.

XS
SM
MD
LG