Linkovi

Točnost elektronske provjere osobnog imena na granici - prvi zadatak u obrani protiv terorizma (16/1/03) - 2003-01-16


Američki zakoni protiv terorizma zahtjevaju od avio-kompanija i Službe useljavanja i naturalizacije da uspoređuju imena putnika sa stalno-rastućim popisom osumnjičenika za terorizam i kriminalaca. Međutim, kako prepoznati strana imena kada ona na engleskom jeziku mogu biti napisana na različite načine?

Mir Aimal Kasi, porijeklom iz Pakistana, pogubljen je u studenom prošle godine zbog ubojstva dvojice djelatnika Središnje obavještajne službe – CIA-e 1993. godine. Kasi je nekoliko godina prije toga neprimjećeno ušao u Sjedinjene Države - iako je njegovo ime bilo na popisu traženih terorista.

"Dobio je vizu, prešao granicu, kupio kalajšnjikov i ubio pet ljudi, ispred samog središta CIA-e. Kasijevo ime nalazilo se na svim popisima terorista. Prema tome, bio je nepoželjna osoba u Sjedinjenim Državama, međutim zbog jednog jedinog drugačijeg slova u imenu, on je ipak uspio ući u zemlju! To je vjerojatno najbolje dokumentiran i najdrastičniji primjer naše pogreške, odnosno ignoriranja problema pisanja osobnih imena” - kaže John Hermansen koji se profesionalno bavi analizom jezika, za potrebe obavještajnih službi.

200 varijacija imena 'Muhamed'

John Hermansen je razvio bazu podataka s tisućama imena, te kompjutorski program za nalaženje imena sumnjivih putnika koji stižu u Ameriku. Kao što je bilo i za očekivati, nakon terorističkog napada na Svjetski trgovinski centar, potražnja za takvom tehnologijom naglo je porasla.

Za uspjeh programa ključno je kulturološko razumijevanje imena i njihovih značenja, tvrdi John Hermansen: "Ime vam može ukazati na spol osobe, ponekad i koje je vjere i društvenog statusa. U nekim kulturama ime ukazuje na obitelj, bračni status i rodbinske veze. Može se i odrediti u kojoj se zemlji to ime često koristi.”

Tijekom zadnjih 20 godina tvrtka gospodina Hermansena je skupila bazu podataka s više od milijardu imena iz skoro svih zemalja svijeta. Međutim to nije dovoljno. Sastavljen je i popis varijacija imena. "Na primjer ime Mohamed je na arapskom uvijek napisano na isti način. Međutim, poznato nam je i skoro 200 varijacija tog imena" - objašnjava ovaj američki stručnjak.

Provjera 4 tisuće imena u sekundi

CIA i FBI sve više koriste ovakve detaljne sisteme za traženje imena u svom lovu na teroriste. Služba za useljavanje i naturalizaciju također mora provjeriti putnike koji ulaze u zemlju, a i zrakoplovne kompanije i banke dužne su usporediti imena svojih klijenata s popisom traženih terorista.

Richard Wagner, direktor jedne newyorške firme koja se bavi kompjuterskom tehnologijom za ubrzavanje pretrage baza podataka, kaže da su tvrtke i državne službe u stanju provjeriti oko 4 tisuće imena u sekundi, uključujući različite načine pisanja i nadimke. "Kada upišete na primjer ime 'Bill Clinton', ako se on nalazi na bilo kojem popisu, nećete naći samo ime 'Bill Clinton', već i 'Billy Clinton' te 'William Jefferson Clinton'.”

Istražitelji koriste sisteme za traženje imena i za pronalaženje puteva novca koji vode do osumnjičenika za terorizam. Međutim, tehnologija ima i drugu praktičnu upotrebu. John Hermansen kaže da marketinške firme također koriste program za identificiranje potencijalnih mušterija, kao što su žene ili etničke manjine.

XS
SM
MD
LG