Linkovi

SAD novim mjerama protiv terorizma (16/1/03) - 2003-01-16


Američka je vlada priopćila da razradjuje planove spriječavanja terorističkih napada na putničke zrakoplove u kojima bi se koristili prenosivi raketni bacači. Dva pokušaja rušenja putničkih zrakoplova prenosivim bacačima tipa SA-7 zabilježena su u Keniji prije dva mjeseca, te u Saudijskoj Arabiji.

Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer izjavio je da su već poduzeti neki koraci u spriječavanju takvih napada, a poduzimanje novih mjera koordiniraju Vijeće državne sigurnosti, Ured domovinske sigurnosti, F.B.I. i agencije za sigurnost civilnog zrakoplovstva. Prema pisanju Washington Posta, postoji mogućnost da američke vlasti opreme putničke zrakoplove anti-raketnom tehnologijom. U istom se izvještaju navodi da su prenosivi raketni bacači proizvedeni u bivšem Sovjetskom savezu lako dostupni na crnom tržištu oružja.

Administracija predsjednika Busha odlučila je povećati popis zemalja čiji su državljani – sukladno novim anti-terorističkim mjerama – obavezni registrirati se u uredima Službe za imigraciju s još pet zemalja. Egipat, Jordan, Kuvajt, Bangladeš i Indonezija, od jučer su takodjer na popisu uglavnom muslimanskih zemalja, čiji se državljani stariji od 16 godina moraju prijaviti imigracijskoj službi Sjedinjenih Država.

Prijavljivanje podrazumijeva davanje otisaka prstiju i fotografiranje muškaraca iz zemalja s popisa, ukoliko nisu američki državljani ili osobe sa dozvolom stalnog boravka u Americi. Na popisu se od ranije nalaze Afganistan, Alžir, Bahrein, Eritreja, Libanon, Maroko, Sjeverna Koreja, Oman, Katar, Somalija, Tunis, Ujedinjeni Arapski Emirati, Jemen, Iran, Irak, Libija, Sudan, Sirija, Pakistan i Saudijska Arabija. Obavezno registriranje izazvalo je mnoge prosvjede, posebno nakon što je oko 200 Iranaca bilo uhićeno prilikom registracije u Californiji.

XS
SM
MD
LG