Linkovi

NYT: Sve veći broj djece i adolescenata u Americi prima psihijatrijske lijekove (15/1/03) - 2003-01-15


U jutrošnjim izdanjima američkih novina pažnju privlači nekoliko medicinskih tema. Kako piše u Los Angeles Timesu, američka savezna agencija za kontrolu lijekova zaustavila je trideset različitih kliničkih pokusa s genskom terapijom nakon što je u Francuskoj izvješćeno o drugom slučaju leukemije kod jednog djeteta koje je primalo takvu obećavajuću, ali ipak eksperimentalnu terapiju. Doduše, ističe se, u Sjedinjenim Državama nije zabilježen niti jedan slučaj leukemije.

New York Times, pak, izvješćuje o rezultatima jedne višegodišnje studije koja pokazuje da sve veći broj djece i adolescenata u Americi uzima psihijatrijske lijekove. Ponajviše se radi o stimulansima, poput Ritalina, koji se propisuju djeci s poremećajima pažnje ili o antidepresivima. Kako piše njujorški list, donekle je takvo povećanje prepisivanja psihofarmaka rezultat novih terapisjkih pristupa djeci s težim psihičkim poremećajima, ali, ističe se, još uvijek se ne zna prespisuju li se lijekovi krajnje odgovorno ili u prevelikoj mjeri.

I, na kraju, opet Los Angeles Times i podatak da je stopa namjernih pobačaja u Sjedinjenim Državama na najnižoj razini od 1974. godine, nastavljajući tako trend stalnog pada, zabilježen posljednjih 20 godina. U godini 2000.-toj, izveden je 21 pobačaj na svakih tisuću žena u dobi od 15 do 44 godine. Ovakav trend pripisuje se ponajviše većoj uporabi kontracepcijskih sredstava, kao i novijem, mnogo širem dijapazonu različitih kontracepcijskih mogućnosti, uključujući i pilulu za "dan kasnije".

XS
SM
MD
LG