Linkovi

SAD, Indija i Pakistan (12/1/03) - 2003-01-15


Indija je na pragu da postane jedna od vodećih zemalja 21. stoljeća. Indija je multietnička zemlja s više vjera i više od milijardu stanovnika, te najveća demokracija na svijetu. Predsjednik George Walker Bush rekao je da su Sjedinjene Države predane razvijanju odnosa s Indijom “zasnovanih na uzajamnom povjerenju i zajedničkim vrijednostima.”

Međutim, kako je rekao Richard Haas, direktor Ureda State Departmenta za planiranje politike, “činjenica je da Indija neće realizirati svoje ogromne potencijale na svjetskoj sceni sve dok ne normalizira odnose s Pakistanom. Kada bi Indija imala bolje odnose s Pakistanom,” rekao je gospodin Haas, “bila bi slobodna da postane jedan od najvažnijih faktora na svjetskoj sceni, što i zaslužuje. Trajni sukob s Pakistanom odvraća Indiju od njenih većih ambicija, te stvara situaciju koja obeshrabruje ulaganja i guta vrijedne resurse.”

Nepostojanje osnovnih kontakata i linija komunikcije između Indije i Pakistana samo povećava napetosti. Kako je rekao gospodin Haas, “Vrijeme, energija i resursi koje New Delhi i Islamabad sada troše na uzajamni spor mogli bi se, umjesto toga, upotrijebiti za rješavanje njihovih domaćih problema, kao i problema stabilnosti u Aziji.”

Sjedinjene Države i druge zemlje ne traže od Indije i Pakistana da učine ništa što nisu učinile i druge zemlje. “Brojne zemlje”, rekao je gospodin Haas, “nadišle su vlastitu povijest punu sukoba i osigurale bolju budućnost. Treba samo pogledati Njemačku, Francusku, Japan, Južnu Koreju, Brazil i Argentinu, a u novije doba Sjedinjene Države i Rusiju.”

Normaliziranje odnosa između Indije i Pakistana ne znači da neslaganja neće biti. Normalizacija znači da će se razlike u stajalištima rješavati diplomacijom, a ne silom. Proširenje diplomatskih veza moglo bi postati temelj za bilateralnu suradnju. Normalizacija znači lakše putovanje između Indije i Pakistana za potrebe obiteljskih posjeta, turizma, sporta i poslovanja. Normalizacija znači uspostavljanje komercijalnih veza koje bi moglo objema zemljama donijeti veće blagostanje. A prije svega, normalizacija znači da bi se sporovi poput spora oko Kašmira mogli rješavati mirnim putem.“

Kako je rekao Richard Haas iz State Departmenta, “Indijci ne bi trebali svoje napore na poboljšanju odnosa s Pakistanom doživljavati kao uslugu svojem susjedu. Umjesto toga, New Delhi bi trebao raditi na smanjivanju napetosti u odnosima s Islamabadom kao na put za osiguravanje bolje budućnosti za Indiju.”

XS
SM
MD
LG