Linkovi

AOL Time Warner ili opet samo Time Warner? (14/1/03) - 2003-01-14


Osnivač internet kompanije America Online Steve Case, koji je prije tri godine napravio ogromni poslovni korak ujedinivši AOL s medijskim divom Time Warner, odlučio je odstupiti s čelnog položaja kompanije u roku od šest mjeseci.

Steve Case je bio prisiljen na ostavku velikim dijelom i zbog toga što je vrijednost dionica AOL Time Warnera pala čak 70 posto.

Steve Case najnovija je u nizu žrtava strmoglavog pada vrijednosti kompanija koje žive od interneta, ili - kako analitičari uobičavaju reći - “pucanja prenapuhanog Internet balona”.

Od pionira interneta do simbola 'prenapuhanog balona'

Prije točno tri godine, gospodin je Case napravio izvanredan poslovni potez kada je, iskoristivši visoku vrijednost dionica AOL-a, kupio puno veću kompaniju – Time Warner, u čijem su vlasništvu bili brojni časopisi, kablovske televizijske postaje, uključujući i CNN, te filmske kuće.

To spajanje dviju velikih kompanija, vrijedno 106 milijardi dolara, predstavljalo je najvrijedniju integraciju u povijesti. Stručnjaci su sklopljeni posao nazvali brakom između staromodne i suvremene ekonomije. Zahvaljujući tom spoju, medijski div Time Warner dobio je jedinstveni kanal za plasiranje časopisa i televizijskih programa u javnosti preko Interneta, a posredstvom AOL-a.

Nekoliko dana nakon što je posao sklopljen, gospodin se Case obratio sudionicima Svjetskog gospodarskog foruma u Švicarskoj, govoreći im o budućnosti interneta. “Proteklo je desetljeće prošlo u uvođenju interneta u svakodnevni život… i u tom je razdoblju postao relevantan. Vratite li se deset godina unatrag vidjet ćete da nije samo AOL bio mali, nego je i sve drugo bilo malo. Web još nije ni postojao. Kompanije poput Amazona i Yahooa nisu postojale. Dakle, u proteklom smo desetljeću postigli napredak. A sljedećih deset godina neće se svoditi na uvođenje intereneta u svakodnevni život, nego na njegovo širenje u svim zemljama svijeta, što će predstavljati veliki pothvat.”

Steve Case: Radi se o maratonu, ne o sprintu

Kad je ovo rekao prije tri godine, gospodin je Case slovio za jednog od pionira interneta. Istovremeno se, međutim događalo sljedeće: vrijednost dionica na burzama dostigla je vrhunac, a takozvani “prenapuhani balon internet dionica” počeo je naglo ispuštati zrak. Taj je proces još uvijek u toku i osjeća se diljem svijeta. I dok se prije tri godine o gospodinu Caseu govorilo kao o genijalnom organizatoru najveće integracije u povijesti, danas ga se spominje kao oca neuspjelog spajanja AOL Time Warnera.

O svojoj ostavci na čelni položaj, ali i ostanku u direktoriju korporacije, Steve Case je govorio u intervjuu televizijskohj mreži CNBC. “Uvijek sam govorio da doba interneta nalikuje maratonu, a ne sprintu. Ja ću i dalje biti sudionik utrke, rame uz rame s vanjskim investitorima, te ću nastojati biti u službi svih 90 tisuća uposlenika i milijuna pojedinaca koji su uložili u korporaciju… Veliki je broj obitelji uložio svoje povjerenje i obiteljski novac u AOL Time Warner. Nastavit ću ulagati svu svoju snagu kako bi osigurao da im se njihovo ulaganje isplati.”

America Online je u svijetskim razmjerama i dalje najveća kompanija koja korisnicima omogućuje pristup internetu, te ima oko 35 milijuna pretplatnika. Tvrdi se da je jedan od najvećih ulagača u AOL Time Warner – utemeljitelj CNN-a Ted Turner – imao ogromnog udjela u uklanjanju Steva Casea s vrha kompanije, a čak se govori i o mogućnosti da se iz imena kompanije ukloni poznata kratica AOL, te se svede samo na Time Warner.

XS
SM
MD
LG