Linkovi

Blix: Inspekcije se proširuju uz pomoć američkih i britanskih obavještajnih podataka (14/1/03) - 2003-01-14


Inspektori Ujedinjenih naroda u Iraku obišli su danas nekoliko lokacija u potrazi za oružjem za masovno uništavanje dok je njihov čelnik, Hans Blix, izjavio da se inspekcije značajno proširuju uz pomoć američkih i britanskih obavještajnih podataka.

Gospodin Blix i čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju Muhamed El Baradei posjetit će Bagdad ovog vikenda. Očekuje se da će tom prilikom poručiti iračkim dužnosnicima da iznesu nove dokaze o programima oružja ili će njihova zemlja suočiti s mogućnošću pokretanja vojne akcije.

******

Carinska služba u Libanonu zapijenila je pošiljku vojne opreme upućene u Irak. Vlasti su uhitile dvojicu libanonskih državljana u bejrutskoj zračnoj luci nakon što je zaustavljena pošiljka vojnih kaciga i komunikacijske opreme za tenkove. Pošiljka je stigla u Libanon iz Bjelorusije.

******

U međuvremenu, u Njemačkoj je započelo suđenje dvojici biznismena koji su, kako se navodi, prodavali Iraku tehnologiju za izgradnju dalekometnog topa čime su prekršili njemački zakon o izvozu oružja. Oni su optuženi da su registrirali kompanije u Jordanu te da su koristili usluge jednog iračkog posrednika u dostavi bušilica za izgradnju dalekometnog topa sposobnog da ispaljuje oružja masovnog uništavanja.

XS
SM
MD
LG