Linkovi

Eminem i Ashanti dominirali dodjelom American Music Awards (14/1/03) - 2003-01-14


Na sinoćnjoj podjeli Američkih glazbenih nagrada u Los Angelesu najveći su pobjednici bili mladi glazbenici. Kontroverzni rapper Eminem odnio je kući četiri, a rhythm and blues pjevačica Ashanti – dvije nagrade.

Svečana dodjela nagrada u losanđeleskoj dvorani Shrine Auditorium pobjednako je pripadala kako mladim glazbenicima, tako i njihovim prethodnicima. Najveću prašinu podigli su, naime, Ozzy Osbourne i njegova obitelj, koji su, kao voditelji, koristili tako često prostačke izraze da ih se, uz zvučnu cenzuru, jedva moglo razumjeti.

Osbourneov mlađi, ali često podjednako prostački raspoložen, glazbeni kolega Eminem, nije bio prisutan na dodjeli nagrada, iako su ga dopale čak četiri – između ostaloga, za najboljeg izvođača u kategorijama popa i rocka, te hip-hopa i rhythm and bluesa, kao i za najbolji album. Nagrade je u njegovo ime preuzeo Mekhi Phifer, njegov glumački kolega iz filma “8 Mile”.

Iako je imala najviše nominacija za nagrade – njih ukupno pet - Ashanti ih je dobila svega dvije, za najbolju novu glazbenicu u kategorijama popa i rocka, te hip-hopa i rhythm and bluesa.

Po dvije nagrade osvojili su i sastav Creed, koji je proglašen najboljim rock sastavom, te Dixie Chicks, koje su dobile nagradu za najbolji country sastav. Njihovi country kolege iz sastava Alabama dobili su posebnu nagradu za svoj rad, a mogu se pohvaliti da ih je – istina snimkom – najavio bivši predsjednik George Bush.

Sheryl Crow, koja je proglašena najboljom pop-rock glazbenicom, pojavila se na dodjeli nagrada u majici s natpisom “Rat nije rješenje”. Mary J. Blige dobila je nagradu za najbolju hip-hop glazbenicu, a OutKast za najbolji hip hop sastav.

Od izvođača, na dodjeli su nastupili Kelly Osbourne, Missy Eliott, Mariah Carey, Shania Twain i sastav Nickelback.

Spomenimo još da se kandidati za Američke glazbene nagrade biraju prema broju prodanih albuma, a nagrade se dodjeljuju na temelju ankete provedene medju 20 tisuća slušatelja.

XS
SM
MD
LG