Linkovi

USA Today: Popularnost predsjednika pala s negdašnjih 90 na 58 posto (14/1/03) - 2003-01-14


Ovu ocjenu u naslovu ističe jutrošnji USA Today, koji objavljuje rezultate najnovije ankete koju je proveo zajedno sa CNN-om i Gallupom. Po prvi put nakon terorističkih napada popularnost predsjednika je pala ispod 60 posto – što najtiražniji američki list pripisuje rastućoj zabrinutosti zbog usporenog gospodarstva, mogućeg sukoba s Irakom, te problema sa Sjevernom Korejom.

USA Today bilježi da je za samo tjedan dana podrška američkom predsjedniku opala sa 63 na 58 posto – daleko ispod 90 postotne podrške koju je u javnosti uživao neposredno nakon terorističkih napada na New York i Washington. Pa ipak – ocjenjuje list – podrška koju gospodin Bush uživa kod 58 posto javnosti još uvijek je zdrava i veća od one koju su imali predsjednici Carter, Reagan i Clinton na početku njihove treće godine predsjedničkog mandata.

I današnji Christian Science Monitor objavljuje rezultate ispitivanja javnog mijenja – izvlačeći kao glavni zaključak sljedeće: “Usporedo s nastavljanjem gomilanja američkih snaga u Perzijskom zaljevu, administracija predsjednika Busha sučeljava se sa svijetom koji traži da se inspektorima da više vremena”. Nakon što su čak i Britanci počeli govoriti da će inspektorima trebati malo više vremena, iračka kriza nema nimalo jasan ishod. Ovo tim prije što su neki od ključnih američkih saveznika još odlučniji protivnici rata protiv Iraka – piše Christian Science Monitor.

Današnji Washington Post na naslovnoj strani donosi izvještaj iz Bagdada, gdje se proteklih dana okupilo nekoliko grupa američkih i drugih anti-ratnih aktivista. Medju njima su talijanski parlamentarci, južno-afrički muslimani, njemački glazbenici i više američkih skupina – od svećenika i profesora, pa do četiri žene koje su izgubile članove obitelji u terorističkim napadima 11.rujna.

Neki planiraju ostati još koji dan, a nekolicina aktivista iz Europe, Sjedinjenih Država i susjednih arapskih država najavljuje dolazak krajem mjeseca da bi postavila – kako kažu – ljudski štit oko bolnica i drugih civilnih objekata – piše Washington Post.

XS
SM
MD
LG