Linkovi

Papandreou: Hrvatska u EU možda i 2007. (14/1/03) - 2003-01-14


Hrvatska još uvijek može sustići zemlje koje bi se Europskoj uniji trebale priključiti 2007., izjavio je u Zagrebu ministar vanjskih poslova Grčke Georgios Papandreou.

Ministar vanjskih poslova Grčke, predsjedavajuće EU, vjeruje da bi Hrvatska mogla postati članicom Unije 2007., zajedno s Bugarskom i Rumunjskom. "Teško je igrati se s datumima. Sve ovisi o samim državama, o tome koliko brzo mogu provesti reforme, ali ne isključujem mogućnost da Hrvatska sustigne idući val proširenja," kazao je Papandreou novinarima.

Grčka podržava namjeru Hrvatske da u veljači podnese zahtjev za punopravno članstvo u EU, a grčki će parlament u prvoj polovici 2003. ratificirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Hrvatske EU.

Drugog dana svoje balkanske turneje grčki šef diplomacije u Zagrebu se sastao s predsjednikom Stjepanom Mesićem i premijerom Ivicom Račanom. Obojici je kazao da Hrvatska, znajačnim napretkom kojeg je postigla u političkim i ekonomskim reformama, može biti primjer ostalim zemljama Zapadnog Balkana:

"Vaš uspjeh može postati uspjeh svake od zemalja ove regije" - kazao je Papandreou dodajući da "na putu prema EU, pred Hrvatskom kao i ostalim državama na evropskom jugoistoku, još stoje problemi koji datiraju od rata."

"Ključni su povratak izbjeglica i suradnja s Tribunalom u Den Haagu. O tome smo razgovarali i drago mi je što su hrvatske vlasti spremne dalje riješavati te probleme," rekao je grčki šef diplomacije.

Premijer Ivica Račan rekao je da je povratak izbjeglica jedan od strateških ciljeva njegove vlade koja, dodao je, poštujuci ljudska prava svakom želi osigurati povratak kući.

"Za to izdvajamo izuzetno velika sredstva iz budžeta, svima koji su podnijeli zahtjev za obnovu kuća do sredine prošle godine kuće su danas obnovljene. U toku je obnova kuća onima koji su podnijeli taj zahtjev nakon sredine prošle godine. Puno se ljudi vratilo svojim kućama. Od kada je rat završio vratilo se oko 100 tisuća hrvatskih građana srpske nacionalnosti" - rekao je Račan.

Hrvatski premijer izrazio je uvjerenje da će za šestomjesečnog predsjedanja EU Grčka dodatno senzibilizrati europsku javnost za probleme na jugoistoku Europe. Prihvatio je poziv grčkog premijera Costasa Simitisa da u veljači posjeti Atenu.

XS
SM
MD
LG