Linkovi

Philadelphia Inquirer: Većina za miroljubivo rješenje u Iraku (13/1/03) - 2003-01-13


Listajući današnje američke novine, pažnju privlači najnovija anketa o raspoloženju javnosti prema ratu u Iraku. Prema pisanju Philadelphia Inquirera, ispitivanje agencije Knight Ridder je pokazalo da se većina Amerikanaca protivi vojnoj intervenciji u kojoj bi sudjelovale samo Sjedinjene Države. Istina, čak 83 posto ispitanika bi podržalo rat koji bi – uz odobrenje Ujedinjenih Naroda - pokrenula medjunarodna koalicija, ali tek oko trećine ispitanika podržava unilateralnu američku intervenciju.

Svaki peti Amerikanac kaže da još uvijek ne vjeruje da Irak predstavlja tako veliku opasnost po Sjedinjene Države da bi se trebalo pokretati rat. Philadelphijski list navodi da se većini Amerikanaca ne žuri u rat: 68 posto ih smatra da treba nastaviti s pokušajima miroljubivog rješavanja problema, dok ih se 27 posto zalaže za brzu vojnu akciju. A na pitanje – koja opasnost najviše prijeti Sjedinjenim Državama? – dva puta više ispitanika je u prvi plan istaknulo al-Qaidu, nego Irak.

New York Times danas piše da su obavještajne službe došle do informacija o mogućim terorističkim napadima na postrojbe i vojnu opremu koji se razmještaju u Perzijskom zaljevu. Obavještajci su, naime, došli do – kako piše list – “vjerodostojnih podataka” o planiranju bombaškog napada na putničke zrakoplove unajmljene za transport američkih postrojbi. Čak 90 posto američkih vojnika bit će prevezeno u regiju putničkim zrakoplovima.

O opasnostima od terorističkih napada piše i današnji Christian Science Monitor. Pod naslovom “Najnoviji regruti al-Qaide – Afganistanci koji se žele osvetiti”, list navodi da bin Ladenova mreža popunjava samoubilačke postrojbe civilima čiji su najbliži poginuli u američkim napadima na Afganistan.

Pozivajući se na načelo retribucije - “oko za oko” - al Qaida organizira nove samoubilačke odrede po uzoru na palestinske bombaše-samoubojice – tvrde afganistanski obavještajni izvori. Prema pisanju Christian Science Monitora, mete tih novoformiranih grupa bili bi vlast u Kabulu, djelatnici američkih humanitarnih organizacija i pripadnici američkih oružanih snaga u Afganistanu.

XS
SM
MD
LG