Linkovi

SAD upućuje u Perzijski zaljev 62 tisuća vojnika (12/01/03) - 2003-01-12


Američki ministara obrane Donald Rumsfeld naložio je da se rasporedi još 27.000 vojnika u područje Perzijskog zaljeva, čime je broj američkih vojnika poslanih u tu regiju u posljednja dva dana porastao na 62.000, javljaju američki mediji.

U to su uključeni marinci, mobilne brigade pješaštva, jedna eskadrilu borbenih tzv. nevidljivih zrakoplova tipa F-117 Nighthawk, te dvije eskadrile lovaca tipa F-16. Zapovjed Ministarstva obrane dio je plana jačanja američkih snaga u regiji Perzijskog zaljeva u sklopu priprema za mogući vojni napad na Irak.

Dužnosnici Pentagona su priopćili kako očekuju da će do sredine sljedećeg mjeseca u području Zaljeva biti oko 150 tisuća vojnika, u slučaju da predsjednik Bush odluči vojnu akciju za razoružavanje Iraka.

Krajem prosinca bila je izdana naredba o upućivanju 25 tisuća vojnika u regiju. Zajedno sa 60 tisuća vojnika koji su tamo već razmješteni, snage koje se sada organiziraju će za nekoliko tjedana brojiti gotovo 150 tisuća pilota, marinaca, pripadnika pješaštva i mornara. Neki dužnosnici kažu da bi u regiji moglo ukupno biti razmješteno do 250 tisuća vojnika.

Prema dužnosnicima Pentagona, ovo razmještanje snaga trebalo bi predsjedniku Bushu omogućiti da, ukoliko bude potrebno, upotrijebi vojnu silu protiv Iraka. Ipak, dužnosnici naglašavaju da predsjednik još nije donio konačnu odluku o Iraku. Vojni analitičari, međutim, smatraju da bi američke snage mogle biti spremne za akciju već sljedećeg mjeseca.

XS
SM
MD
LG