Linkovi

Film Antwone Fisher - redateljski prvijenac Denzela Washingtona (12/1/03) - 2003-01-12


“Antwone Fisher” je stvarni lik, čovjek koji je radio kao čuvar u filmskom studiju. Kako život ipak piše najbolje romane, njegovu životnu priču čuo je jedan producent i pozvao ga da pomogne napisati scenario. Istovremeno, oskarovac Denzel Washington, nakon više od 30 filmova u kojima je glumio, odlučio se okušati kao redatelj. Tražeći pogodan scenario, otkrio je priču o “Antwoneu Fisheru”, mladiću u službi u američkoj ratnoj mornarici koji često mijenja raspoloženja i to prijeti njegovoj vojnoj karijeri. Upućuju ga na pregled kod psihijatra, što obično predstavlja prvi korak prema otpustu iz vojne službe. Tamo susreće liječnika koji mu pomaže da sredi svoj život i osjećaje, no put kojim treba proći – nije lak. To je filmska priča o mladom američkom crncu, no redatelj Danzel Washington vjeruje da njegovo vlastito podrijetlo nije utjecalo na način na koji je pravio film te da se radi o univerzalnoj priči.

Doktor Davenport, kojeg Denzel Washington, postupno uspija probiti oklop kojim se mladić okružio i otkriva užasne tajne o njegovom djetinjstvu: rođen je u zatvorskoj bolnici, ostavljen od majke, nikada nije upoznao svog oca, a doživio je mentalne i fizičke traume kada je završio u državnom sustavu skrbi o nezbrinutoj djeci. Za naslovnu ulogu, Denzel Washington je odabrao mladog glumca Dereka Lukea, kojem je to bila prva filmska uloga. Ispostavilo se da je on i osobno poznavao Antwonea Fishera, kada je radio kao prodavač u suvenirnici filmskog studija. Međutim, Derek Luke tvrdi da je čitajući scenario shvatio sam da ga zapravo ne poznaje, te da se trebao duboko zadubiti u scenario da bih otkrio o kakvom se čovjeku radi.

U filmu “Antwone Fisher” igra još i Joy Bryant, koja je dobila ulogu mlade žene koja pomaže Antwoneu u otkrivanju svijeta osjećaja. Salli Richardson igra ulogu psihijatrove supruge koja razumije vezu koja jača izmedju njenog supruga i mladog Antwonea, vezu koja je mnogo bliže odnosu oca i sina, nego li liječnika i pacijenta. Viola Davis igra ulogu Antwoneove majke, koja ga je u djetinjstvu ostavila.

XS
SM
MD
LG