Linkovi

U Hrvatskoj će štrajkati više od 50 tisuća radnika (12/1/02) - 2003-01-12


Iduceg tjedna u Hrvatskoj ce strajkati vise od 50 tisuca radnika. Od sutra do 17. sijecnja strajkaju nastavnici u osnovnim skolama, a lijecnici su najavili strajk od 15. sijecnja do ispunjenja zahtjeva za vecim placama.

Prvog dana drugog polugodista nastavnici 760 osnovnih skola u Hrvatskoj zapocet ce petodnevni strajk kojeg organizira Sindikat hrvatskih ucitelja. Nezadovoljni visinom nedavno povecanih placa, ucitelji traze da se i njima i nenastavnom osoblju u osnovnim skolama place povecaju za deset posto. Vlada je krajem prosle godine odobrila dodatna sredstva iz proracuna za povecanje uciteljskih placa dok su place ostalim zaposlenicima u skolama ostale iste. Zahtjev za deset postotnim povecanjem Vlada je odbila a sindikatu koji je zaprijetio zatvorenim skolskim vratima iz Banskih dvora poruceno je da im dani u strajku nece biti placeni.

"Strajk ce se odrzati," izjavio je danas novinarima predsjednik Sindikata ucitelja Dalimir Kuba dodajuci da kljucno pitanje njihova strajka nije hoce li biti placen niti koliko ce mu se ucitelja odazvati.

"Pitanje je zasto ova vlast u skladu sa svojom politikom nije obrazovanje dovela u takav polozaj da ljudi u njemu budu zadovoljniji u odnosu na 1999., da imaju vece place nego 1999. i da provodu svoj program na nacin da sa socijalnim partnerima sklapaju takve ugovore koji nece opstruirati pregovore krseci medjunarodne konvencije," kazao je Kuba.

Ministar prosvjete Vladimir Strugar roditelje je pozvao da djecu posalju u skolu gdje ce ih docekati ravanatelji i nastavnici koji nece strajkati. "Sve drugo je manipulacija protivna interesima ucenika," kazao je Strugar. Roditeljima se obratio i sindikat ucitelja pozivajuci ih da im pruze podrsku i pokazu razumijevanje za njihove zahtijeve za vecom placom koja je nesto veca od 500 dolara. Ovaj put javnost, cini se, nema razumijevanja za ucitelje. U anketama dnevnih novina vise od 73 posto ispitanih protivi se njihovom strajku koji bi drzavu mogao stajati 40 milijuna kuna.

U srijedu ce strajk zapoceti 7 tisuca bolnickih lijecnika, dok se 5 tisuca lijecnika i stomatologa zaposlenih u primarnoj zastiti jos nije izjasnilo hoce li strajkom traziti vece place. Strajk ucitelja i lijecnika mogao bi biti samo uvertira u generalni strajk kojeg su za pocetak iduceg mjeseca najavile cetiri sindikalne sredisnjice iza kojih stoji pola milijuna radnika. Vladi su zaprijetili generalnim strajkom ukoliko ne odustane od smanjenja radnickih prava u Zakonu o radu kojeg bi Sabor trebao usvojiti do kraja veljace.

XS
SM
MD
LG