Linkovi

Pyongyang prijeti novim testovima balističkih raketa (11/1/03) - 2003-01-11


Sjeverna Koreja je dala naznake da bi mogla nastaviti s testiranjima balističkih raketa. Na konferenciji za novinare u Pekingu, sjevernokorejski ambasador u Kini izjavio je da se njegova vlada više ne osjeća obaveznom pridržavati moratorija na testiranje raketa koji je samostalno proglasila 1999. godine. Sjevernokorejski veleposlanik je takvu odluku pripisao – kako je rekao – neprijateljskoj politici Sjedinjenih Država.

Neslužbeni američki posrednik Bill Richardson izrazio je vjerovanje da su Sjeverna Koreja i Sjedinjene Države voljni pregovorima riješiti prijepor oko nuklearnog programa Pyongyanga. Nakon razgovora sa sjevernokorejskim dužnosnicima – održanima na njihov zahtjev - bivši američki ambasador pri Ujedinjenim narodima je izjavio da su mu predstavnici službenog Pyongyanga dali jamstva da Sjeverna Koreja ne namjerava proizvoditi nuklearno oružje te da pokušava uspostaviti bolje odnose s Washingtonom. Gospodin Richardson, koji trenutno obnaša dužnost guvernera savezne države New Mexico, izjavio je da je tijekom razgovora vodio sveobuhvatne telefonske konzultacije s državnim tajnikom Colinom Powellom.

Ruski ministar vanjskih poslova Igor Ivanov je pozvao na trenutno zaustavljanje rastuće napetosti putem konstruktivnog dijaloga. Rusko ministarstvo vanjskih poslova je priopćilo da je ruski šef diplomacije razgovarao o tome sa svojim kolegama u Francuskoj, Kini, Južnoj Koreji i Sjedinjenim Državama. Gospodin Ivanov je dodao da je prerano započeti raspravu o Sjevernoj Koreji u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda koju američki dužnosnici namjeravaju pokrenuti sljedećeg tjedna.

XS
SM
MD
LG