Linkovi

Pentagon upućuje još 35.000 vojnika u Perzijski zaljev (11/1/03) - 2003-01-11


Prema priopćenju Pentagona, ministar obrane Donald Rumsfeld naredio je upućivanje još 35 tisuća američkih vojnika – uključujući i dva kontingenta marinaca – u Perzijski zaljev. Dodatne snage biti će raspoređene tijekom idućem mjeseca. Naredba, izdana sinoć, izazvat će najveće upućivanje američkih snaga u regiju otkako se Pentagon prošloga mjeseca počeo pripremati za rat protiv Iraka.

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju Mohamel El-Baradei izjavio je da je međunarodna zajednica razočarana tempom razoružavanja Iraka, te da Bagdad i Washington moraju više surađivati kako bi se ubrzale inspekcije oružja. Gospodin El-Baradei kazao je u Washingtonu da bi inspektori željeli vidjeti više dokaza koji bi potkrijepili tvrdnju Bagdada da je eliminirao sumnjive materijale. Prije toga, gospodin Baradei rekao je kongresnim čelnicima da inspektorima treba više američkih obavještajnih podataka da bi im se pomoglo da pronađu mjesta na kojima su, kako tvrde Iračani, uskladišteni zabranjeni materijali.

U međuvremenu, europski čelnici upozoravaju da rat protiv Iraka nije neizbježan, te da odluku o tome treba prepustiti Vijeću sigurnosti. U Ateni, povjerenik Europske unije za vanjsku politiku Javier Solana i grčki predsjednik Costas Simitis izjavili su da su europske zemlje odlučne tražiti mirno rješenje za iračku krizu. Njemački kancelar Gerhard Schroeder ponovio je da Njemačka neće sudjelovati u mogućoj vojnoj akciji, čak ni ako je odobri Vijeće sigurnosti.

XS
SM
MD
LG