Linkovi

Sjeverna Koreja se povukla iz međunarodnog sporazuma o neširenju atomskog oružja (10/1/03) - 2003-01-10


Sjeverna Koreja je odlučila da se povuče iz međunarododnog sporazuma o neširenju atomskog naoružanja. Vlada u Pyongyangu odgovornost za ovakav potez prebacuje na Sjedinjene Države. Ponovljene su optužbe da američka vlada planira nuklearni napad na Sjevernu Koreju.

U priopćenju Sjeverne Koreje navodi se da ova zemlja u ovom trenutku ne planira proizvodnju nuklearnog naoružanja. Pyongyang je, međutim, odbio poziv Ujedinjenih naroda da se u zemlju vrate međunarodni inspektori, izbačeni iz Sjeverne Koreje prije dva tjedna.

Visoki dužnosnik američkog Državnog tajništva izjavio je da odluka Sjeverne Koreje nije iznenadila američku vladu. John Bolton, dotajnik State Departmenta, izjavio je da “odluka nije bila neočekivana” zbog toga što Sjeverna Koreja nije poštovala ovaj međunarodni sporazum niti kad je bila njegova potpisnica. Gospodin Bolton je rekao da Sjedinjene Države nemaju neprijateljske namjere prema Sjevernoj Koreji, te žele da se kriza riješi diplomatskim, mirnim putem.

Međunarodna je zajednica osudila odluku Sjeverne Koreje da se povuče iz međunarodnog sporazuma o neširenju atomskog naoružanja. Sjevernu Koreju se poziva da odustane od te odluke i krizu riješi diplomatskim putem – to su zatražili Japan, Rusija, Francuska, Britanija, Australija, i Sjedinjene Države. Kina je najavila nastavak diplomatskih napora po tom pitanju.

XS
SM
MD
LG