Linkovi

Suđenje Miloševiću: Ginulo se zbog 'sulude ideje velike Srbije' (10/1/03) - 2003-01-10


Branitelje Dubrovnika ubila je ideja velike Srbije, odvratio je svjedok Robert Hausvička nakon što je optuženi Slobodan Milošević ustvrdio da su žrtve nastale radi “sulude ideje secesije Hrvatske”, čulo se u nastavku procesa Slobodanu Milloševiću.

U dokazne materijale u suđenju Miloševiću ubačena je, odlukom sudskog Vijeća, snimka isprike Mila Đukanovića građanima Dubrovnika i Hrvatske za bol, patnje i štete nanesene im od građana Crne Gore.

Pri unakrsnom ispitivanju svjedoka Roberta Hausvičke Slobodan Milošević je uvažio traženje sudaca da u pitanjima ipak bude uviđavan prema svjedoku obzirom na sve što je Hausvička pretrpio u trebinjskom i bilećkom zatvoru i potom u logoru Morinje tako da je optuženi naglasak stavio na tezu da Srbija nema nikakve veze s opsadom Dubrovnika.

Radilo se o sukobu JNA i hrvatskih paramilitaraca, inzistirao je optuženi nastavljajući da "JNA nije pucala na Dubrovnik već se iz Dubrovnika pucalo po JNA". Svjedok je potom pozvao optuženoga da, bude li u prilici, obiđe dubrovačko gradsko groblje sa stotinjak grobova branitelja grada.

Milošević je izjavio da žali žrtve, no te mlade ljude, rekao je, nije ubila JNA već "suluda nasilna secesija Hrvatske", na što je svjedok konačno pogledao optuženoga i odvratio mu sljedećim - "njih je ubila vaša suluda ideja velike Srbije".

Intervenirao je predsjedavajući sudac zamolivši i optuženoga i svjedoka da se drže teme.

Potom je pozvan novi svjedok Tužiteljstva zaštićenog identiteta, znan kao C-1204, prema podacima sudeći jedan od pedesetorice pripadnika paravojne skupine znane kao "Valjevci", što je vjerojatno i razlog anonimnosti.

Svjedok je opisao način na koji su stanovnici sela Lovas u Slavoniji potjerani u minsko polje i tamo stradali, te je naveo detalje zajedničke akcije JNA i paramilitarnih formacija Dušan Silni, Jovićevci i Beli Orlovi.

Suđenje se nastavlja u ponedjeljak.

XS
SM
MD
LG