Linkovi

Hrvatska odličja dužnosnicima Svjetske banke i MMF-a (10/1/03) - 2003-01-10


Odličja reda kneza Branimira s ogrlicom uručena su u Washingtonu regionalnom izvršnom direktoru Svjetske banke Pieteru Steku, te izvršnom direktoru u Međunarodnom monetarnom fondu Johannesu de Beaufortu Wijnholdsu. Visoka priznanja kojima ih je odlikovao predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, dvojici je uglednih financijskih stručnjaka uručio hrvatski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Ivan Grdešić.

Pieter Stek proteklih je šest godina u Svjetskoj banci posvetio skupini zemalja u kojoj je i Hrvatska, koju je izdvojio kao zemlju koja će u dolazećim godinama predstavljati uzor drugima. Gospodin je Wijnholds čak osam godina kao izvršni direktor nizozemske konstituence surađivao s Hrvatskom i svoja iskustva također sažima u vrlo optimističnu prognozu hrvatskog gospodarskog razvoja. No, počnimo s ocjenama gospodina Steka.

“Moja vizija hrvatske budućnosti je da bi Hrvatska mogla postati velika priča o uspjehu. Ako zemlja bude nastavila s jednakom ozbiljnošću kao i do sada – s razumnim ekonomskim programom, te razumnim socijalnim programom, tako da u zemlji postoji kohezija – onda će Hrvatska, posebno imajući Europu kojoj se strijemi, imati jaku podlogu. Nitko ne treba Hrvatskoj držati lekcije. … Proces će možda biti mnogo kraći nego za ostale zemlje," kaže gospodin Stek.

U pitanju je zemlja koja obećava; ima izvanredan položaj, te zbog jedinstvenih prirodnih ljepota može postati izvanredno privlačna – posebno kada se odrekne državnog vlasništva nad hotelima, kaže gospodin Stek iz Svjetske banke. On međutim upozorava na opasnost zamke u koju je zapao španjolski turizam, a to je uništavanje obale. … A kakav je sadašnji ekonomski trenutak Hrvatske upitali smo izvršnog direktora MMF-a, gospodina Wijnholdsa.

“Stupanj gospodarskog rasta je povoljan, a inflacija je niska – što je dobra kombinacija; rezerve su povećane na šest milijardi dolara, kamatne su stope vrlo niske i - što je ohrabrujuće – nezaposlenost počinje opadati. Dakako postoje još uvijek izazovi poput proračuna i nekih strukturalnih prilagodjavanja. Što se hrvatskog vanjskog duga tiče – mislim da je važno da ga se drži pod kontrolom, te vjerujem da se u tom pogledu ne može govoriti o problemu, s obzirom na dobre rezerve. MMF glede zaduživanja Hrvatske ne izražava nikakvu zabrinutost," kaže gospodin Wijnholds.

Upitali smo na kraju svečanosti u ambasadi veleposlanika Ivana Grdešića, kako je došlo do toga da baš ova dvojica istaknutih financijskih stručnjaka dobiju visoko hrvatsko odličje.

"Odluka predsjednika Mesića o dodjeli Ordena kneza Branimira gospodinu Steku i gospodinu Wijnholdsu – izvršnim direktorima u Svjetskoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu – više je nego očekivana i normalna. Gospoin Stek i gospodin Wijnholds su na kraju svojega mandata – u najtežim vremenima za Hrvatsku, osam godina su proveli radeći u banci na temu hrvatskog gospodarstva i hrvatskog razvoja i to više nego što su njihovi položaji to zahtijevali. Oni su kroz cijelo ovo vrijeme bili prijatelji zemlje, a ne samo službenici te dvije velike i važne institucije," izjavio je gospodin Grdešić.

Veleposlanik Grdešić je rekao da su dvojica odlikovanih učinili više za Hrvatsku no što su statut banke i fonda od njih zahtijevali.

XS
SM
MD
LG