Linkovi

Sjedinjene Države i Kina nastavit će suradnju u vezi krize sa Sjevernom Korejom (10/1/03) - 2003-01-10


Sjeverna Koreja je odlučila da se povuče iz međunarododnog sporazuma o neširenju atomskog naoružanja. Predsjednik George Bush je danas o tome telefonski razgovarao s kineskim čelnikom Jiang Zeminom. Istodobno, vlada Sjeverne Koreje je priopćila da će međunarodne sankcije Ujedinjenih naroda predstavljati “ratni čin.”

Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer izjavio je da su se predsjednici Bush i Jiang složili da nastave suradnju, kako bi se na korejskom poluotoku zajamčili mir i stabilnost. Američki je predsjednik u razgovoru s kineskim kolegom izjavio da Sjedinjene Države nemaju neprijateljske namjere prema Pyongyangu, te da nastoje pronaći mirno i multilateralno rješenje krize. Glasnogovornik Fleischer je rekao da je kineski čelnik ponovio kinesko stajalište da regija dviju Koreja treba biti bez nuklearnog naoružanja.

U vezi sjevernokorejske odluke da se povuće iz provedbe međunarodnog sporazuma o neširenju atomskog naoružanja, američki dopredsjednik Dick Cheney je izjavio da će ovaj korak dovesti do daljnje izolacije te zemlje: "Iako nije neočekivano, najnoviji potezi Sjeverne Koreje prijete desetljećima starom procesu ne-širenja atomskog naoružanja. Ovaj će korak dodatno izolirati Sjevernu Koreju."

Sjevernokorejski ambasador u Ujedinjenim Narodima, Pak Gil Yon, izjavio je da njegova zemlja u ovom trenutku nema namjeru izgraditi nuklearno oružje, no možda će to učiniti u budućnost – što zavisi od Sjedinjenih Država. On je, također, izjavio da bi uvođenje sankcija protiv njegove zemlje, od strane Ujedinjenih naroda, predstavljalo “ratni čin”.

XS
SM
MD
LG