Linkovi

Terorizam u Tel Avivu (9/1/02) - 2003-01-10


Teroristi su izvršili još jedan napad u Izraelu. 5.siječnja, dvojica palestinskih bombaša-samoubojica ubila su u Tel Avivu gotovo 25 ljudi, a ranili više od stotinu. Dva su napada izvršena gotovo u isto vrijeme, nedaleko od autobusnog kolodvora. Jedan je terorist detonirao eksploziv na autobusnom stajalištu, dok se drugi raznio bombom usred prometnog tržnog centra. Odgovornost za taj gnjusni zločin preuzelo je više terorističkih organizacija.

Palestinska uprava, na čijem je čelu Yasser Arafat, osudio je napade izvršene 5.siječnja. Američki su dužnosnici jasno naglasili da je od ključne važnosti to da palestinsko čelništvo poduzme sve što može kako bi se zaustavili teroristički napadi.

U priopćenju Bijele kuće, predsjednik Bush je samoubilačke napade od 5.siječnja nazvao “odvratnim”. On je pozvao sve one koji teže ka miru na Srednjem istoku da udruže napore u zaustavljanju terorizma. Sjedinjene su države – kako je rekao – “odlučne u namjeri da nastave globalni rat protiv terorizma i protiv terorističkih organizacija koje izvršavaju akcije poput onih u kojima se ubija Izraelce.”

Neki su bombaše-samoubojice pogrešno prozvali “”mučenicima”. No islam, kao i druge velike religije, zabranjuje ubijanje civila. Oni koji potiču ubojstvo i samoubojstvo u ime islama bogohule protiv vjere za koju tvrde da podržavaju. Ili, kako je to predsjednik Bush rekao u govoru u Ujedinjenim narodima, “ubojica nije mučenik; on je obični ubojica.”

XS
SM
MD
LG