Linkovi

Blix: 'Iračka deklaracija o oružju je nepotpuna' (9/1/03) - 2003-01-09


Glavni inspektor Ujedinjenih naroda za naoružanje Hans Blix izjavio je da je iračka deklaracije o oružju za masovno uništavanje nepotpuna i da su mnoga pitanja ostala neodgovorena.

Gospodin Blix je, međutim, istaknuo da za sada nema naznaka da Bagdad još uvijek ima oružje za masovno uništavanje.

Šef inspektorske ekipe Ujedinjenih naroda, zajedno s glavnim inspektorom za nuklearno oružje Mohamedom El-Baradeijem danas, podnosi izvještaj Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda o svojoj analizi iračke deklaracije. Bagdad je ranije zanijekao tvrdnju da je deklaracija nepotpuna.

Britanski premijer Tony Blair izjavio je da inspektorima treba dati vremena i prostora da obave svoj posao i da podnošenje njihovog izvještaja Vijeću sigurnosti, zakazano za 27. siječnja ne treba smatrati rokom za rat.

Prema riječima glasnogovornika britanskog čelnika, Britanija smatra zakazano podnošenje izvještaja važnim korakom u naporima da se Irak razoruža.

Kina je ponovno pozvala na diplomatsko rješenje krize s Irakom. Kineski ministar vanjskih poslova Tang Jiaxuan kazao je danas u Pekingu svojem francuskom kolegi Dominique de Villepinu da je Irak ispunio zahtjeve Vijeća sigurnosti surađujući s inspektorima i podnoseći deklaraciju o naoružanju.

Dvije nove ankete pokazuju da se velika većina Francuza protivi mogućoj vojnoj akciji protiv Iraka. Prema anketi objavljenoj u današnjem izdanju dnevnika Figaro, 77 posto Francuza protivi se napadu na Irak, a anketa u listu Le Parisien pokazuje da se američkom napadu protivi 66 posto ispitanika.

XS
SM
MD
LG