Linkovi

Haaški tužitelji pregovaraju o uvjetima za svjedočenje Richarda Holbrookea (9/1/03) - 2003-01-09


U den Haagu - prvi ovogodišnji radni dan na suđenju bivšem čelniku Jugoslavije i Srbije. Nova dva svjedoka ponovno su iskazima potvrdila neke od navoda otpužnice protiv Slobodana Miloševića.

Budući da suđenje napreduje ritmom sporijim od očekivanoga, kako bi se do maksimuma zaštitilo Miloševićevo zdravlje, Tužiteljstvo namjerava zatražiti produženje roka davanja iskaza svjedoka - preko limita koji ističe sredinom svibnja.

U sudu se saznaje da su u toku intenzivni pregovori Tužiteljstva i Washingtona o uvjetima svjedočenja Richarda Holbrookea. Zanimljivo je da na Holbrookea kao na ozbiljnog svjedoka - radi potvrde vlastite mirotvorne uloge - računa i Milošević u trenutku kada, kako je obećao, osobno preuzme vlastitu obranu.

Na današnjoj raspravi, još jedan svjedok, pripadnik po zlu znanih srpskih paramilitaraca "Crvenih beretki" potvrdio je tezu Tužiteljstva o umiješanosti Miloševića i skupine oko njega – ili pripadnika "zajedničkog kriminalnog pothvata" - u zbivanja u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

"Crvene beretke" nastale su u Kninu gdje im je bio centar, djelovanjem elemenata srpske Službe državne sigurnosti na čelu s pripadnicima Miloševićevog najužeg kruga, Stanišićem i Šimatovićem, i punom suradnjom s lokalnim srpskim vlastima, o čemu je nedavno govorio i krunski svjedok optužbe Milan Babić.

Svjedok K2 zatražio je zaštitu identiteta tako da su o razlozima zašto se odlučio svjedočiti čuli samo suci iako je Miloševiću pri dosta mlakom unakrsnom ispitivanju uspjelo od zaštićenog svjedoka dobiti priznanje da je bio osobno umiješan u ubojstvo paramilitarnog vođe Ražnatovića – Arkana i da to spada u razloge svjedokove želje za anonimnošću.

Na zatvorenoj je sjednici svjedok također imenovao pripadnike Službe državne sigurnosti prisutne u kosovskom selu Račak za vrijeme masakra – ovo je na red došlo tek kada je Milošević zanijekao umiješanost službenog Beograda u zbivanja na Kosovu.

Nakon zaštićenog svedoka K2 na red je došao Dubrovčanin Robert Hausvička iz Stare Mokošice, koji je opisao zajedničke akcije JNA i paramilitaraca te pružio vlastiti doživljaj njihove kampanje terora i zastrašivanja na dubrovačkom području.

XS
SM
MD
LG