Linkovi

Specijalne postrojbe - prva linija obrane od terorizma (9/1/03) - 2003-01-09


Elitne postrojbe američkih komandosa dobit će, prema novom planu Ministarstva obrane, više osoblja i sredstava, te šire ovlasti u okviru jačanja borbe protiv globalnog terorizma.

Iako se ovih dana u područje Perzijskog zaljeva slijevaju tisuće pripadnika konvencionalnih snaga, vojni dužnosnici kažu da će u mogućem ratu protiv Bagdada ključnu ulogu igrati specijalci. Ti su isti specijalci – mornarički Navy Seals, Zelene beretke kopnene vojske i drugi – predvodili napad na al-Qaidu i talibane u Afganistanu. Specijalci, isto tako, vode obuku za anti-terorističke postrojbe u Gruziji, te na Filipinima i u Jemenu.

Rumsfeld: Posebna uloga specijalaca

Ukratko, specijalci su budućnost američke vojske, koja prolazi kroz transformaciju kako bi se – prema riječima ministra obrane Donalda Rumsfelda – "suprotstavila nekonvencionalnim opasnostima 21. stoljeća".

"U proteklih godinu dana, muškarci i žene koji nose američku uniformu učinili su doista mnogo - bez obzira na činjenicu da je Pentagon još uvijek organiziran, obučen i opremljen tako da bude spreman ratovati protiv tuđe vojske, mornarice i zrakoplovstva, a ne protiv terorističkih ćelija ili čak pojedinih terorista. Jedan od naših najvažnijih ciljeva je transformacija oružanih snaga za 21. stoljeće, a jedno od ključnih mjesta te transformacije je Zapovjedništvo specijalnih snaga. Vidjeli smo na primjeru Afganistana da specijalci danas imaju posebnu ulogu."

Ministar Rumsfeld predlaže povećanje izdvajanja za Zapovjedništvo specijalnih snaga. Proračun za specijalce danas iznosi oko pet milijardi dolara godišnje, a Pentagon predlaže da se poveća za oko milijardu dolara, odnosno 20 posto. Uz to, Pentagon želi specijalnim snagama, koje danas broje 47 tisuća vojnika, dodati još četiri tisuće pripadnika.

Nova proračunska sredstva dijelom bi se utrošila na upotpunjavanje opreme, kao što su posebni zrakoplovi za komandose, od kojih su neki izgubljeni u sukobu u Afganistanu. Gospodin Rumsfeld kaže da bi dio novih vojnika bio raspoređen u posebnu zrakoplovnu postrojbu, koja prebacuje specijalce u osjetljivim misijama iza neprijateljskih linija.

Promjena u odnosu specijalaca i konvencionalnih snaga

Što je vjerojatno još važnije, ministar obrane želi promijeniti odnos između specijalaca i područnih zapovjednika konvencionalnih snaga. Ranije su se ti zapovjednici obraćali specijalcima, kada je trebalo izvesti određenu misiju. Pentagon sada želi omogućiti Zapovjedništvu specijalnih snaga da planira i provodi vlastite misije i obraća se područnim zapovjednicima za podršku. Isto tako, Zapovjedništvo specijalnih snaga bilo bi oslobođeno dužnosti da organizira rutinsku obuku za strane vojske.

Gospodin Rumsfeld smatra da bi predložene promjene dale Sjedinjenim Državama efikasnije snage za borbu protiv terorizma. "Globalna priroda rata, priroda neprijatelja i potreba za brzim, efikasnim operacijama u iskorijenjivanju terorističkih mreža diljem svijeta pridonijeli su potrebi za proširenjem uloge specijalaca."

Plan je proslijeđen Bijeloj kući u okviru predloženog proračuna za Pentagon za 2004. Iako se mogu očekivati izmjene, dužnosnici Pentagona nadaju se da će im plan biti odobren.

XS
SM
MD
LG