Linkovi

USA Today: Što će biti s iračkim civilima u slučaju rata? (9/1/03) - 2003-01-09


Dvije teme i danas privlače posebnu pozornost američkog tiska: na vanjskom planu – pripreme za eventualni rat s Irakom, a na domaćem – ekonomska politika Bijele kuće. Najtiražniji USA Today prenosi zabrinutost humanitarnih organizacija zbog posljedica koje bi irački civili osjetili u slučaju američkog napada.

Stotine tisuća stambenih zgrada i kuća ostat će bez vode u roku od 12 sati, uslijedit će nestašica hrane, a opasnost od epidemija nastupila bi ako bi se otpad iz kanalizacije usljed bombardiranja izmješao s vodovodom. Takva upozorenja humanitarnih agencija CARE International i Architects for People in Need pobijaju predstavnici Pentagona – piše USA Today.

Predstavnici ministarstva obrane navode da će iskustva iz bombardiranja Bagdada 1991.godine pomoći da se minimiziraju štete i civilni gubici. “Ako se budu gadjali infrastrukturni ciljevi, vodit će se računa o tome da posljedice po civile budu minimalne” – kaže, prema pisanju lista, pukovnik David Lapan. To će biti lakše izvesti sada nego 91.godine, jer su tada samo u 10 posto slučajeva korištene bombe s preciznim navodjenjem, dok bi ovog puta u 80 posto napada bile korištene takozvane “pametne bombe”.

Christian Science Monitor piše da se na domaćoj političkoj pozornici pojavila nova tema: “klasni rat”. Čak i prije no što je objelodanio svoj paket poticajnih ekonomskih mjera, predsjednik Bush je izvršio “preventivni napad” na kritičare koji će – kako je rekao – “željeli ovo pretvoriti u klasni rat”. Naki su demokrati prihvatili bačenu rukavicu, nastavlja bostonski list i dodaje da je predsjednik Bush “bio u pravu, ali je on taj koji je pokrenuo rat protiv siromašnih”.

Demokratski kongresmen Charles Rangle je tome dodao da se “nikada nije dogodilo da se u vrijeme rata daju porezne olakšice onima koji imaju najveće privilegije, a da se u isto vrijeme u rat šalje nerazmjerno veliki broj mladića iz nižeg i srednjeg staleža.” To jeste klasni rat rekao je – prema pisanju Christian Science Monitora – kongresmen Rangle, upitavši pri tom “Tko ga je započeo?"

XS
SM
MD
LG