Linkovi

Prioriteti Vlade RH u 2003:  Aplikacija za EU, reforma pravosuđa i makroekonomska stabilnost (9/1/03) - 2003-01-09


Glavni strateški ciljevi Vlade Republike Hrvatske u ovoj godini su: ulazak u Europsku Uniju, reforma pravosuđa i makroekonomska stabilnost.

Zahtjev za punopravno članstvo u EU Hrvatska će podnijeti sredinom idućeg mjeseeca.

Na prvoj ovogodišnjoj sjednici vlade ministar za europske integracije Neven Mimica kazao je da je u samo godinu dana nakon potpisivanja Sporazuma o stablizaciji i pridruživanju Hrvatska ispunila 50 posto preuzetih obaveza. "Tako je stvorena podloga da se u veljači aplicira za članstvo u EU," kazao je Mimica na sjednici na kojoj su ministri podnijeli izvještaje o realizaciji prošlogodišnjih programskih prioriteta.

Ministri u vladi premijera Ivice Račana uglavnom su zadovoljni rezultatima ostvarenim prošle godine u reformama pravosuđa i vojske koje su započeli, programima i projektima među kojima je kapitalni autocesta Zagreb - Split, ispunjenju međunarodnih obaveza i gospodarstvu.

Potpredsjednik Vlade Slavko Linić kazao je da je lani osigurana makroekonomska stabilnost, zaustavljen rast nezaposlenosti i ubrzan gospodarski rast. Dodao je da će se u 2003., u kojoj vlada planira gospodarski rast od pet posto i inflaciju od 3.5 posto, smanjiti administrativne zapreke ulaganjima i odgovornije upravljati državnom imovinom.

Ove godine Vlada u malo i srednje poduzetništvo planira investirati 3.1 milijardu kuna i zaposliti još 15 tisuća ljudi. Upetorostručit će se gradnja stanova, a četiri tisuće hrvatskih i srpskih obitelji čije su kuće srušene u ratu dobiti će nove. Vlada i ove godine računa i s nešto manje od 4 milijarde dolara koliko je prošle godine dobila od turizma.

Ministar financija Mato Crkvenac kazao je da će ove godine rasti zarade, da su troškovi života prošle godine porasli za samo 1.9 posto, te da je vlada donijela niz poreznih zakona koji, rekao je, idu na ruku građanima.

Ministar je novinarima komenirao i izjavu oca i trenera Janice i Ivice Kostelić, Ante Kostelića, koji je tjedniku Globus izjavio da "u Hrvatskoj nikad neće platiti porez po cijenu odlaska u zatvor".

"Ta izjava nije korektna prema građanima Hrvatske koji plaćaju porez, a koji često također rade za male novce i teško i skromno žive," rekao je Crkvenac.

Dodao je da su Kostelići kao i svi koji u Hrvatskoj imaju prebivalište duže od 183 dana u godini, prema propisima, hrvatski porezni obveznici neovisno o tome gdje ostvaruju prihode. Crkvenac je kazao da je Porezna uprava dužna isto tretirati sve građane. "I Porezna uprava to će naprosto i učiniti," kazao je ministar financija.

XS
SM
MD
LG