Linkovi

U Kongresu - kritike paketa ekonomskih poticajnih mjera predsjednika Busha (8/1/03) - 2003-01-08


Demokrati u Kongresu kritiziraju paket mjera u vrijednosti od 674 milijardi dolara, kojim predsjednik Bush želi dati poticaj američkom gospodarstvu.

Nekoliko sati prije predsjednikovog govora, u kojem je najavio nove mjere, demokratski kongresmeni u Zastupničkom domu nastavili su kritizirati plan gospodina Busha. Medju kritičarima je bio i zastupnik iz Minnesote James Oberstar.

“Nećete moći pokazati nijedno novootvoreno radno mjesto koje bi u privatnom sektoru nastalo djelovanjem predsjednikovog plana – osim, možda, burzovnih mešetara," rekao je zastupnik Oberstar.

S istom se kritikom oglasio i kongresmen iz Missourija Richard Gephardt, koji će se kandidirati za predsjedničke izbore 2004.godine. Demokrati tvrde da prijedlog ekonomskih mjera Bijele kuće ide na ruku bogatim Amerikancima, te da će povećati proračunski manjak. … Predsjednik Bush, medjutim, tvrdi da će zahvaljujući njegovim mjerama biti otvoreno više od dva milijuna novih radnih mjesta, te će se stimulirati gospodarski rast. Paket mjera će – rekao je – pomoći svim Amerikancima.

“Amerikanci danas trećinu svojih primanja odvajaju za plaćanje poreza. To vrši veliki pritisak na obiteljski budžet, što zamagljuje našu ekonomsku budućnost," izjavio je predsjednik Bush.

Prema predsjednikovom planu, ubrzalo bi se smanjivanje poreza na prihode, a potpuno bi bio ukinut porez na dividende od dionica.

XS
SM
MD
LG