Linkovi

Bush o Iraku (8/1/03) - 2003-01-08


Sudbinu sadašnjeg iračkog režima odredit će njegove vlastite akcije. Predsjednik George Bush je o tome rekao sljedeće: “Saddam Hussein točno zna što može i mora učiniti da bi izbjegao sukob. To smo jasno dali na znanje. Svijet se o tome jednoglasno izjasnio”. Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jasno je odlučilo: Od Iraka se zahtjeva puna suradnja s inspektorima Ujedinjenih naroda za naoružanje, te uništavanje oružja za masovno uništavanje – ili će se sučeliti s posljedicama.

Nedvosmisleno je da je dosadašnje iračko ponašanje to učinilo nužnim. Režim Saddama Husseina koristio je kemijsko oružje protiv manjinskih skupina, poput Kurda, te protiv Iranaca. Saddam Hussein je započeo rat u Perzijskom zaljevu invazijom na Kuvajt, 1990. godine. Tijekom borbi, 1991, on je projektilima tipa Scud gadjao Saudijsku Arabiju, Izrael i koalicijske snage u Zaljevu.

Kao uvjet za okončanje rata 1991. godine, Saddam Hussein je pristao na razoružanje. No, prije četiri godine inspektori za naoružanje Ujedinjenih naroda zaključili su da Irak nije otkrio što se dogodilo s ogromnim zalihama kemijskog i biološkog oružja. U prosincu 2002. godine, Irak je objavio izvještaj u kojem je trebao navesti sve aktivnosti vezane za programe oružja masovnog uništavanja. No, taj je dokument – po starom običaju – sadržavao propuste, izbjegavanje činjenica i pokušaje zavaravanja.

“Irački diktator čak nije ni pokušao podnijeti vjerodostojni izvještaj,” izjavio je predsjednik Bush. “Sada možemo biti sigurni da se on oglušuje o zahtjeve Ujedinjenih naroda, Vijeća sigurnosti i njegove rezolucije. Njega zaista ne zanima što misli cijeli svijet. Saddamu Husseinu – rekao je predsjednik Bush – bio je otvoren put k miru. On se, do sada, odlučio ići putem neposluha.”

Čak i sada bi Saddam Hussein mogao okončati svoj neposluh. Vremena je, medjutim, sve manje. Za Sjedinjene Države i njene saveznice uporaba sile je zadnja opcija. “Pa ipak – rekao je predsjednik Bush – ukoliko sila bude nužna da bi se Irak razoružao od oružja za masovno uništavanje, te da bi se provele odluke Ujedinjenih naroda i ukoliko primjena sile bude nužna da bi se našoj zemlji zajamčila sigurnost i očuvao mir, Amerika će postupiti odlučno.”

XS
SM
MD
LG