Linkovi

Sjeverna Koreja: Sankcije znače rat (7/1/03) - 2003-01-07


Sjeverna Koreja je zaprijetila ratom ukoliko međunarodna zajednica nametne sankcije Pyongyangu zbog nuklearnog programa. Sjevernokorejska vlada je objavila svoju prijetnju dan nakon što je Međunarodna agencija za atomsku energiju odlučila pružiti komunističkoj vladi još jednu priliku za odustajanje od nuklearnog programa.

Međunarodna agencija za atomsku energiju je, naime, upozorila da će to pitanje predati u nadležnost Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koje Sjevernoj Koreji može nametnuti sankcije. Sjevernokorejska državna izvještajna agecija je odgovorila priopćenjem u kojem je rečeno da sankcije znače rat te je pozvala Washington da razmotri otpočinjanje dijaloga, a ne oružanog sukoba.

Ovdje u Washingtonu vodeći američki diplomati se sastaju drugi dan zaredom sa južnokorejskim i japaskim kolegama s kojima raspravljaju o krizi oko sjevernokorejskog nuklearnog programa. Jučer je predsjednik Bush izjavio da Sjedinjene Države nemaju namjeru napasti Sjevernu Koreju, ali je dodao da Washington očekuje od Pyongyanga da ne proizvodi nuklearno oružje.

XS
SM
MD
LG