Linkovi

56 posto Amerikanaca podržava rat protiv Iraka (7/1/03) - 2003-01-07


“Neizvjestost, ali ne i beznadje” – najkraći je opis onoga što Amerikanci očekuju u ovoj godini, piše današnji USA Today. Objavljujući rezultate najnovijeg ispitivanja javnog mnijenja, koje je proveo zajedno s televizijskom mrežom CNN i Gallupovim institutom, najtiražniji američki list bilježi da je većina ispitanika najveći značaj pridaje borbi protiv terorizma.

Na drugom mjestu prioritetnih zadataka je popravljanje gospodarske situacije, a na trećem rješavanje iračkog problema. Na četvrto mjesto – nastavlja USA Today – ispitanici su stavili smanjenje troškova liječenja, a slijedi popravljanje stanja obrazovanja, te subvencioniranje lijekove za starije ljude. Što se vanjske politike i borbe protiv terorizma tiče, ispitanici daju prednost predsjedniku Bushu i republikancima, dok kod domaćih pitanja – poput zdravstva i obrazovanja – prednost se daje demokratima.

Ogromna većina Amerikanaca smatra “vrlo važnim“ uklanjanje s vlasti iračkog predsjednika Saddama Husseina – piše USA Today i dodaje da većina ispitanika smatra opravdanom vojnu akciju koja bi spriječila Iran i Sjevernu Koreju da se domognu oružja za masovno uništavanje. 56 posto Amerikanaca podržava slanje vojnih postrojbi u Irak, što je više od 46 posto ispitanika koji su 1991.godine podržavali vojnu akciju protiv Iračkih okupacijskih snaga u Kuvajtu.

Kad smo već kod statistike, izdvojimo i tekst današnjeg Boston Globea u kojem se tvrdi da u državi Massachusetts pripadnici manjina češće plaćaju kazne za prometne prekršaje nego bijelci. Nakon što su pregledali 750 tisuća policijskih prijava za prometne prekršaje, novinari Globea su uočili veliku nesrazmjeru u rasnoj pripadnosti kažnjenih.

Crnci i doseljenici iz Latinske Amerike dva puta su češće kažnjeni no što je njihov udio u ukupnom stanovništvu. Bostonski list je takodjer izračunao da crnci i latino-amerikanci imaju 50 puta veće izglede nego bijelci da će im policija pretresti automobil nakon zaustavljanja zbog prometnog prekršaja.

XS
SM
MD
LG