Linkovi

Predsjednik Bush predstavio vladin plan za poticanje gospodarskog rasta (7/1/03) - 2003-01-07


Predsjednik Bush danas je predstavio svoj plan za poticanje gospodarskog rasta, vrijedan 674 milijarde dolara u okviru od sljedećih deset godina.

Plan se temelji na daljnjem smanjenju poreza, ukidanju saveznih poreza na dividende koje se isplaćuju dioničarima i većim poreznim olakšicama za obitelji s djecom.

U današnjem govoru u Ekonomskom klubu Chicaga, predsjednik je pozvao na brže provođenje zakona o smanjenju poreza koje je Kongres već odobrio 2001., a trebao bi stupiti na snagu postupno - 2004. odnosno 2006. godine.

Prema predsjednikovim riječima, predložena smanjenja obuhvatila bi 92 milijuna Amerikanaca i uštedila bi prosječnoj obitelji nešto preko tisuću dolara. Predsjednik je također ponovno naglasio da treba produžiti beneficije za nezaposlene.

Obraćajući se poslovnom sektoru, predsjednik Bush je poručio stranim ulagačima da su Sjedinjene Države najsigurnije mjesto za njihova ulaganja.

Govoreći o saveznom oporezivanju dividendi na dionice, predsjednik je kazao da “zakon nepravedno kažnjava ulagače”. "Dvostruko oporezivanje je nepravedno i pogotovo teško pogađa umirovljenike."

Prema riječima predsjednika, smanjenja poreza potaknula bi potrošnju u maloprodaji, ubrzala gospodarski oporavak i pomogla u otvaranju novih radnih mjesta.

Oporbeni demokrati također su danas predstavili svoj plan gospodarskog oporavka, vrijedan 136 milijarde dolara, koji bi, kako kažu, odmah potaknuo gospodarstvo i bio više usmjeren na zapošljavanje.

Dužnosnici Bijele kuće kažu da plan demokrata nudi samo privremeno rješenje, dok demokrati smatraju da će plan predsjednika Busha dovesti do većih deficita i da ide na ruku jedino bogatima.

XS
SM
MD
LG