Linkovi

Najviše nominacija za Grammy - Springsteenu i Eminemu (7/1/03) - 2003-01-07


U New Yorku su danas objavljena imena kandidata za ovogodišnje prestižne glazbene nagrade Grammy. Među kandidatima s najviše nominacija dva su prilično različita umjetnika – cijenjeni veteran rocka Bruce Springsteen i kontroverzni mladi rapper Eminem. Nagrede Grammy dodjeljuju se 23. veljače u Madison Square Gardenu, u New Yorku.

Ove godine, čak je osam umjetnika nominirano za Grammyje u pet kategorija. Među njima je neosporno jedan od najvećih favorita za nagradu za album i pjesmu godine – rocker Bruce Springsteen s albumom “Rising”. Springsteenov prvi album s E Street Bandom u posljednjih 18 godina odmah je po objavljivanju osvojio kritičare i publiku kombinacijom prepoznatljivog stila i liričnih osvrta na terorističke napade na New York i Washington. Springsteen se već može pohvaliti sa sedam Grammya, a moglo bi se dogoditi da i ove godine odnese kući možda još njih nekoliko.

Dok je Springsteen u protekloj godini sa svojim novim albumom uglavnom izazivao divljenje i poštivanje, mladi rapper iz Detroita Eminem dograđivao je svoju reputaciju “enfant terriblea” američke glazbe. Iako je njegov album “The Marshall Mathers LP” proglašen albumom godine 2000., i ove godine je u najužoj konkurenciji s albumom “The Eminem Show”. Već je stekao naklonost nešto šire publike svojim glumačkim debijem u autobiografskom filmu “8 Mile”, a veliki su izgledi da će i glazbeni svijet nagraditi njegovo kreativno i umjetničko sazrijevanje.

Za razliku od prethodnih godina, ove godine u nizu glavnih nominacija ne dominira samo jedno ime. Sa Springsteenom i Eminenom po pet nominacija dijele i Sheryl Crow i nekoliko novijih imena – kanadska tinejdžerka s četverostorukim platinastim albumom Avril Lavigne; jazz senzacija Norah Jones, rapper Nelly i rhythm and blues pjevačica i skladateljica Ashanti.

Uz Eminema i Springsteena, za najbolji album godine nominirani su i Dixie Chicks s albumom “Home”, Norah Jones i njen “Come Away With Me”, te Nelly i njegov “Nellyville”. Za pjesmu, odnosno, izvedbu godine nominirani su “A Thousand Miles” Vanese Carlton, Eminemova “Without Me”, zatim pjesma Nore Jones s “Don’t Know Why”, “Dillema” u izvedbi Nellyja i Kelly Rowland i “How You Remind Me”.

XS
SM
MD
LG