Linkovi

Tko će imati korist od najavljenog ukidanja poreza na dividende od dionica? (6/1/03) - 2003-01-06


Predsjednik George Bush sutra objavljuje paket zakonskih prijedloga kojem je cilj pokrenuti gospodarski rast. U središtu ove zakonodavne incijative su promjene u poreznom sustavu, jedna od njih odnosi se na ukidanje poreza na dividende od dionica. Evo što o tome pišu uvodničari vodećih američkih dnevnika.

Washington Post: Pomože se onima kojima pomoć nije potrebna

Uvodničar Washington Posta smatra da će najnoviji gospodarski paket pomoći gotovo isključivo najbogatijim Amerikancima, kojima državna pomoć ionako nije potrebna. Osim toga, ukidanjem poreza na dividende od dionica državni se proračun osiromašuje za milijarde dolara kojih će – tvrdi Washington Post – vjerojatno biti lišene škole, nacionalni parkovi ili službe za održavanje auto-cesta.

Protivnici poreza na dividende od dionica tvrde da se taj oblik prihoda oporezuje dva puta, što je nepravedno: prvi put kad korporacija zaradi profit, a drugi put kad se dio tog profita podijeli dioničarima. Ova tvrdnja ima vlastitu logiku, smatra uvodničar Washington Posta. Međutim, u ovom trenutku treba odlučiti je li opravdano stalno mijenjati poreznu politike u korist bogatih, te u korist korporacija koje isplaćuju dividende, a na štetu onih koje to ne čine.

Washington Times: Bogati plaćaju uvjerljivo najveći dio ukupnog poreza

Uvodničar Washington Timesa podržava ukidanje ovog poreza. “Kao što je smanjenje poreza bila pravilna politika prije dvije godine, u prvim danima recesije, tako je to i sada, kada ekonomski rast ponovno dobiva na zamahu” – navodi se u uvodniku. Predsjedniku se poručuje da “slijedi vlastiti instinkt, koji mu je donio pobjedu na izborima.”

“Oni koji najviše zarađuju plaćaju i najveći dio ukupnog poreza” – nastavlja uvodničar Washington Timesa. “Najbogatiji su i najveći investitori. Ako im se dopusti da zadrže veći dio prihoda, povećat će se investicije, što će dovesti do otvaranje novih radnih mjesta – što predstavlja opću korist za cijelu ekonomiju.”

Christian Science Monitor: Investira i srednja klasa

Bijelu kuću podržava i bostonski Christian Science Monitor. Ukidanje poreza na dividende od dionica predstavljalo bi naime “dugoročni korektiv kada je u pitanju poslovanje korporacija”, koje su posljednjih godina često znale šokirati javnost nepravilnim vođenjem poslovnih knjiga.

Bostonski dnevnik napominje da se ova mjera ne treba kritizirati kao “nepotrebna i neopravdana pomoć najbogatijima”. Naime, i američka srednja klasa investira u dionice. Osim toga, u ubrzanju gospodarskog rasta i otvaranju novih radnih mjesta glavnu će ulogu imati investitori, a ne vlada – piše Christian Science Monitor.

XS
SM
MD
LG