Linkovi

Boston Globe: Američki operativci aktivni unutar Iraka (6/1/03) - 2003-01-06


Prvog ponedjeljka 2003.godine, medju temama koje privlače najveću pozornost medija je mogući rat s Irakom. Pod naslovom “Američki operativci aktivni unutar Iraka” Boston Globe piše da su na iračkom teritoriju aktivne manje skupine pripadnika američkih Specijalnih snaga – njih ukupno oko 100, kao i više od 50 agenata CIE.

Već više od četiri mjeseca oni tragaju za lanserima projektila tipa Scud, promatraju naftna polja, ucrtavaju u karte minska polja, te laserima pomaži američkim pilotima bombardiranje iračkih protuzračnih sustava – tvrdi list, pozivajući se na obavještajne izvore. U tim operacijama, uz američke, sudjeluje i manji broj jordanskih, britanskih i australskih komandosa, što mnogi analitičari tumače kao uvodnu fazu u rat protiv Iraka – piše Boston Globe.

Današnji USA Today kao ilustraciju “eskalacije vojnih priprema” tumači odluku Pentagona da u najviši stupanj pripravnosti stavi najmanje 275 pričuvnih jedinica kopnenih snaga. Tim je postrojbama diljem zemlje rečeno da budu spremne za put u inozemstvo možda već ovog tjedna, ali sigurno u razdoblju od 10.siječnja do 15.veljače – piše najtiražniji američki list koji dodaje da se zapovjed odnosi na oko 10 tisuća pripadnika pričuvnog sastava. Uz pričuvu, već je aktivirano 9 tisuća pripadnika Nacionalne Garde, a ukupni broj vojnika –zajedno sa savezničkim snagama – trebao bi dostići oko 250 tisuća prije nego što rat protiv Iraka započne, navodi USA Today.

Usporedo s vojnim pripremama, “Sjedinjene Države dovršavaju plan o promicanju demokratskog Iraka” piše u naslovu današnjeg New York Timesa. Prema tom planu, koji podrazumijeva zbacivanje predsjednika Saddama Husseina s vlasti, američke bi oružane snage ostale u Iraku najmanje 18 mjeseci. Predvidjena su sudjenja najvišim iračkim čelnicima, a planirano je i munjevito preuzimanje naftnih polja kako bi se podmirili troškovi obnavljanja Iraka – navodi newyorški list, usporedjujući poslijeratni Irak s okupacijom i rekonstrukcijom Japana i Njemačke nakon Drugog svjetskog rata.

XS
SM
MD
LG