Linkovi

Različita očekivanja od predsjednikovog ekonomskog plana (6/1/03) - 2003-01-06


Predsjednik Bush vratio se u Bijelu Kuću nakon praznika provedenih u Camp Davidu i na svojem ranču u Texasu. Uz pomno praćenje međunarodnih događaja, očekuje se da će predsjednik Bush uskoro otkriti novi plan stimuliranja ekonomije, kojem bi cilj uz ostalo bio i poticanje poslovnih ulaganja. Jedna od stimulativnih mjera bila bi i smanjenje poreza na zaradu od poslovanja dionicama. Oni koji podržavaju predsjednika u Kongresu kažu kako je cilj ovog paketa dati poslovnim krugovima poticaj za rast te otvaranje novih radnih mjesta. Senator Don Nickels, republikanac iz Savezne države Oklahoma, pohvalio je predsjednikove namjere u intervjuu televizijskoj mreži NBC.

Senator Nickels je kazao kako plan nema za cilj pomoći bogatima, nego otvoriti nove ekonomske mogućnosti koje bi koristile svim Amerikancima: "Mnogi žele igrati igru klasnih ratova. No, mislim da je predsjednik zainteresiran, kao i ja, za program koji će poticati ekonomski rast."

Nastupajući u istom televizijskom programu demokratski senator Harry Reid je odgovorio na optužbe koje se upućuju demokratima koji – navodno - politiziraju ekonomiju time što tvrde da je novi plan predsjednika Busha previše usredotočen na bogati sloj ljudi.

"Razlog zbog kojeg moj prijatelj Senator Nickels spominje igru klasnih ratova je taj što su ga oni sami - republikanci - stvorili, a ne mi. To što su smanjenjem poreza osigurali korist samo vrlo, vrlo malom broju ljudi, a ne velikoj većini – to je bio klasni rat. Oni stvaraju klasni rat, a ne mi.”

Predsjednik Bush će službeno objaviti novi plan sutra tijekom svog govora ispred poslovne grupe u Chicagu. Demokratska stranka je nagovijestila kako namjerava predstaviti vlastiti prijedlog ekonomskog paketa danas kada u Washingtonu počinje novo zasijedanje Kongresa.

XS
SM
MD
LG