Linkovi

'Balkanska federacija' umjesto individualnog pristupa? (6/1/03) - 2003-01-06


Stabilnost Balkana jamčit će “Federacija Balkanskih Država” - izjavio je ministar vanjskih poslova Grčke, zemlje koja predsjedava Europskom unijom.

Ideja "Balkanske federacije" izvučena je ponovno na svjetlost dana. Sudeći prema izjavi grčkog ministra vanjskih poslova Georgea Papandreoua njemačkom listu Suddeutsche Zeitung.

Grčki je šef diplomacije u interviewu njemačkom dnevniku kazao da "zemlje Balkana moraju imati budućnost u Europi, i za našeg predsjedavanja Unijom mi bismo ubrzali taj proces; u Grčkoj se učestalo diskutira o federaciji Balkanskih Država, Europska Unija daje nam mogućnost korištenja ove vizije iz prošlosti, za buduću stabilnost regije".

Među grčkim prioritetima je i davanje značajnog doprinosa nastupu Europske Unije prema pet zemalja regije jugoistočne Europe što bi se, prema planu, usaglasilo do solunskog summita zemalja regije i EU u lipnju, i to najvjerojatnije novom, ojačanom integracijskom politikom.

Pet država regije – Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Makedoniju i Srbiju/Crnu Goru – za sada je obuhvaćeno procesom stabilizacije i pridruživanja u kojem se zemlje sa krajnjim, iako ne kao za kandidate, decidirano određenim ciljem ulaska u Uniju.

Koncepcija "federacije" neočekivana je pogotovo stoga što su se u svim dosadašnjim istupima predstavnici Grčke i Europske Unije izjašnjavali o integracijskim perspektivama zemalja regije ističući da će re-unifikacija Europe biti završena tek s ulaskom balkanskih zemalja u Uniju, te da će EU ubrzati postojeći proces stabilizacije i pridruživanja intenziviranjem svih vrsta potpore.

Proces je uzorni, uspješan primjer takozvane zajedničke vanjske i sigurnosne politike Unije. Među njegovim bitnim elementima - značajnim pogotovo u svjetlu doslovno dramatične razlike među pet država u stupnju ekonomskog, socijalnog, demokratskog razvoja - jest individualni pristup.

Europska Unija – pokazala je i dosadašnja praksa – tretira svaku zemlju prema vlastitim dostignućima i uspjesima. Ovaj grčki prijedlog, iako neformalan, postavlja službenu Unijinu politiku naopako. Službenih komentara o "balkanskoj federaciji" za sada nema, osim upozoravanja da je riječ o ideji koja je u opticaju i da se o njoj intenzivno diskutira.

XS
SM
MD
LG