Linkovi

Sergej Ivanov: Vojna akcija nelegitimna i neopravdana bez odobrenja UN-a (6/1/03) - 2003-01-06


Ruski ministar obrane Sergei Ivanov izjavio je da će njegova zemlja smatrati “nelegitimnom i neopravdanom” vojnu akciju koju bi Sjedinjene Države i njeni saveznici izvršili protiv Iraka bez suglasnosti svjetske organizacije. Istovremeno, gospodin je Ivanov izrazio uvjerenje da će Washington poštovati rezultate istrage koju u Iraku vode inspektori za naoružanje, kao i odluke koje donese Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Turski premijer Abdullah Gul pozvao je nakon jučerašnjih razgovora s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom da se ulože napori kako bi se izbjegao rat s Irakom. On je istovremeno pozvao Bagdad da poštuje zahtjev Ujedinjenih naroda o razoružanju.Turski je čelnik izjavio da irački susjedi imaju obavezu okupiti se i pronaći miroljubivo rješenje problema. On je izrazio nadu da mogućnost za takvo rješenje još uvijek postoji, te da treba uložiti dodatne napore. U intervjuu televizijskoj mreži CNN, premijer Abdullah Gul nije izravno odgovorio na pitanje o tome hoće li Ankara dopustiti američkim oružanim snagama korištenje turskog teritorija u slučaju pokretanja rata protiv Iraka.

U intervjuu drugoj televizijskoj mreži – C.B.S. – jedan od vodećih članova američkog Senata je ocijenio da svakim danom postave sve izvjesnije da će do rata doći. Senator John McCain je predvidio da će predsjednik Bush konačnu odluku o tome donijeti u roku od nekoliko tjedana.

“Mislim da izgledi svakim danom postaju sve veći. Suglasan sam s predsjednikovim stajalištem da bi to bila zadnja opcija, te da konačnu odluku još nije donio. No, vidimo da Sjedinjene Države sve više jačaju vojnu prisutnost, te se čini vjerojatnim da ćemo stupiti u akciju.”

Predsjednik Bush osobno je uputio upozorenje iračkom predsjedniku Saddamu Husseinu kada je ovog vikenda posjetio jednu od najvećih vojnih baza u Texasu. Obračajući se tisućama vojnika on je rekao da su Sjedinjene Države spremne na rat ukoliko se Irak odbije razoružati.

XS
SM
MD
LG