Linkovi

Chicago - novi filmski mjuzikl (5/1/03) - 2003-01-05


Jedna od omiljenih Brodwayskih postava još iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća napokon je našla put i do velikog ekrana. Film “Chicago” s Richardom Gereom, Renne Zellweger i Catherine Zeta-Jones budi nadu u oživljavanje filmskog mjuzikla kao žanra. Prošlo je već 28 godina otkako je na Broadwayu prvi put izveden komad pod naslovom “Chicago: glazbeni vodvilj”. Pjesme Johna Kandera i Freda Ebba te scena i koreografija ko-scenarista Boba Fosse-a odmah su ga učinile hitom koji je mnogo puta oživljavan, točnije, još uvijek se igra. Medjutim, trebalo je čitavih četvrt stoljeća da dođe i do filmskog ekrana.

Film govori o jednoj zvijezdi i jednoj ženi koja se ubojstvom rješavala ljubavnika koji bi joj se zamjerili. Priča je smještena u okvir dvadesetih godina prošlog stoljeća, u zadimljenom jazz klubu u središtu Chicaga. Dok Velma Kelley dominira kao zvijezda scene, iz publike je zavidno promatra Roxie Hart, želeći da i sama jednog dana postane slavna. Međutim, put do slave vodi Roxie kroz zatvor okruga Cook gdje se susreće sa svojim idolom Velmom.

To je trenutak da u priču uđe i Richard Gere, koji igra ulogu prepredenog odvjetnika Billy Flinta, koji svoju pjesmu i ples izvodi pred sucima i porotnicima. Gereova vještina u pjesmi i plesu ne iznenadjuje jer je u početku svoje karijere bio anagažiran u glazbenom teatru. No, ponovno učenje plesnih rutina bilo je, kaže Gere, jedno novo i na trenutke ponižavajuće iskustvo. Mislite da možete upravljati svojim nogama zato jer ih koristite cijeli život. Međutim, to nije istina, tvrdi Gere, i dodaje da se prije svega radi se o stvarnom naporu, kao da trenirate boks. Gere kaže da mu je trebalo više mjeseci da dostigne plesnu vještinu koja bi ga koliko toliko zadovoljila.

Catherine Zeta-Jones pjevala je plesala u svojoj filmskoj karijeri. Medjutim, sada, kada su joj 33 godine, priznaje da joj je trebalo vremena da se vrati u formu i uspješno odigra ulogu Velme. Kao djevojka bavila se glazbenom komedijom,da bi potom prestala i nikada više obukla plesne cipele. Zeta-Jones kaže da joj je trebalo dosta vremena da se vrati u formu i mnogo toplih kupki da zaliječi bolne mišiće.

Za Renee Zellweger film “Chicago” bio je potpuno novo iskustvo, jer nije imala iskustva s glazbenim teatrom. Medjutim igrajući ulogu Roxie, doživjela je veliko uzbudjenje stapajući u jednu cjelinu pjesmu, pokret i svjetla scene

Režija i koreografija filma “Chicago” djelo je Roba Marshalla. Od glumačke postave izdvojimo još John C. Reillyja i Queen Latifah.

XS
SM
MD
LG