Linkovi

SAD predlaže mjere za praćenje stranih posjetitelja (4/1/03) - 2003-01-04


Američka vlada predlaže vodjenje detaljne evidencije o svakom pojedincu koji ulazi u Sjedinjene Države – piše današnji Denver Post. Listajući jutrošnji tisak u denverskom listu nalazimo izvještaj iz Washingtona u kojem se tvrdi da bi čak i američki državljani ubuduće trebali popunjavati formulare u kojima bi do pojedinosti trebali upisati gdje putuju ili odakle se vraćaju.

Tako prikupljeni podaci elektronski bi se upućivali u vladine urede s ciljem njihove usporedbe s postojećim sigurnosnim podacima – piše Denver Post, koji prenosi i sljedeću izjavu predstavnice Službe za useljavanje i naturalizaciju: “Na taj će se način povećati sigurnost samih putnika”. Udruge za zaštitu gradjanskih prava upozoravaju, medjutim, da novi propisi ne bi smjeli ugroziti zakonom zaštićeni privatni život ljudi.

Prema pisanju Denver Posta, predloženim je zakonom predvidjeno zaoštravanje kriterija za izdavanje ulaznih viza studentima i drugima koji posjećuju Sjedinjene Države. A na koliko veliki broj ljudi će se pravila odnositi ilustrirajmo podatkom da je u prvih devet mjeseci 2002.godine u Sjedinjene Države doputovalo 29 milijuna putnika.

Današnji Washington Post na naslovnoj strani izvješćuje da će predsjednik Bush sljedećeg tjedna predložiti paket mjera kojima bi se potaklo gospodarski rast – u vrijednosti od 600 milijardi dolara. Američki bi predsjednik mogao predložiti smanjenje poreza i povećanje izdvajanja u proračune saveznih država u razdoblju od 10 godina.

Prema ocjeni washingtonskog lista paket mjera stimulacije gospodarstva dvostruko je vrijedniji od onoga što su očekivali republikanci na Capitol hillu. Dio sredstava će – kako se navodi – pomoći oporavku proračuna u saveznim državama, gdje je u zadnje dvije godine proračunski manjak počeo stvarati sve više problema.

XS
SM
MD
LG