Linkovi

Vedriš: Ništa od ekonomskog oporavka u 2003. (4/1/03) - 2003-01-04


U ovoj godini ne treba očekivati oporavak hrvatskog gospodarstva – tvrdi za “Glas Amerike” hrvatski makroekonomist Mladen Vedriš.

GA: Gospodine Vedriš, jučer se navršilo tri godine od promjene vlasti u Hrvatskoj. Što je, po Vama, na gospodarskom planu, u ove tri godine napravila vladajuća koalicija?

MV: Po mom uvjerenju, tri godine, ako bi htjeli u jednoj složenici reći, onda je to vrijeme propuštenih prilika. Naime, Hrvatska je imala briljatnu priliku da u protekle tri godine dobrim dijelom nadoknadi zaostajanje u odnosu na druge tranzicijske zemlje, da iskoristi snagu i motivaciju nacije za istinski demokratski i ekonomski zaokret i da uhvati korak koji je, iz raznih razloga, pet-šest godina ranije izgubila. Hrvatska je više zadužena nego što je bila prije. Produktivnih radnih mjesta, tamo gdje se stvara nova vrijednost, nažalost je manje ili u najbolju ruku, isto onoliko koliko ih je bilo prije tri godine. Hrvatska je tehnološki zaostala, što se vidi, naravno, i u deficitu u vanjskotrgovačkoj bilanci, zato što sa sve manje proizvoda uspijevamo konkurentno sudjelovati na vanjskom tržištu. Turizam nam je vrlo ranjiv. Postali smo jedna siromaška destinacija. Znači, u užem ekonomskom smislu, bilanca nije dobra. Međutim, kada ekonomija ne štima, onda se na to vrlo brzo vežu socijalna i politička nezadovoljstva.

GA: Je li sve baš tako crno?

MV: Naravno, da bi se tu mogle nabrojiti i neke svjetlije strane, ali ja bih rekao da su one pasivne. Europa se otvorila prema Hrvatskoj, nije se Hrvatska otvorila prema Europi. Naprosto, Europa je željela u Hrvatskoj naći političkog partnera. Primljeni smo u niz međunarodnih asocijacija i stoji činjenica da su Europa i svijet, s odlaskom jednog autoritarnog režima, Hrvatskoj bili skloniji. Drugo što se pozitivno dogodilo jest da se danas sigurno s manje straha i manje tjeskobe u Hrvatskoj vode javne rasprave i polemike, traže se rješenja.

GA: Ovo je izborna godina. Možemo li, s obzirom na svjetske trendove, očekivati oporavak hrvatskog gospodarstva?

MV: Nažalost, prvo zbog potpune globalne koncentracije na ratne događaje, ukupni uvjeti poslovanja u svijetu neće biti jednostavniji u zadnje dvije godine. Možda je apsurdno reći, ali određena šansa da se ekonomska pravila ponašanja koliko-toliko u Hrvatskoj ne stave na stranu potpuno, leži upravo u potpisanom sporazumu s MMF-om. Sporazum s MMF-om ne može sam po sebi Hrvatskoj donijeti blagostanje, ali on ipak, poput onih žutih linija na cesti, pokazuje koju se crtu ne može prijeći – u javnoj potrošnji, u određenim deficitima. Taj sporazum tjera na proces restrukturiranja, tjera dalje na proces reformi. Prema tome, apsurdno je za reći da Hrvatska, da je bila uspješna, ne bi uopće došla u poziciju da potpisuje sporazum s MMF-om te vrste. No, već kad to nije bila, onda je taj sporazum i njegovo poštivanje određena garancija da upravo u toj izbornoj godini naše ponašanje, odnosno, ponašanje vladajuće strukture neće biti neodgovornije nego što je barem bilo u proteklom razdoblju.

GA: Suprotno čestim izjavama koje stižu iz vladajuće koalicije kako ona nema alternative, te da bi povratak HDZ-a na vlast bio samo još veća katastrofa, HDZ-u popularnost raste. Kako to objašnjavate?

MV: Ne zaboravite da je i ta vlast krenula s tezom da je nezamjenjiva na početku svojega mandata, međutim, vrlo brzo su ušutjeli kada su vidjeli reakcije građana. HDZ sigurno jača i jača upravo iz dva elementa: zbog tog sentimenta prema njegovoj ulozi u stvaranju hrvatske države i, s druge strane, zbog neostvarenih socijalnih i ekonomskih ciljeva vlasti. Za Hrvatsku je najveća vrijednost upravo ta smjenjivost vlasti i traženje novih rješenja. Međutim, kada govorite o tome, unutar hrvatske političke scene, nažalost, najviše je narasla jedna treća politička grupacija. To su apstinenti.

GA: Ukratko, s obzirom da smo u izbornoj godini, Vi držite da ni povratak HDZ-a na vlast ne bi bila nikakva katastrofa, kako to neki žele prikazati, osim što bi donio gubitak pozicija nekima koji su se uhljebili pod ovom vlašću.

MV: Apsolutno. Za one, koji su u okviru stranačkih križaljki pronašli ležernija radna mjesta, to će sigurno biti kriza, međutim, za Hrvatsku promjena vlasti pokazuje svijest nacije da ne prihvaća neuspjehe kao svoju sudbinu.

XS
SM
MD
LG