Linkovi

Gradići pored velegradova - najskuplji (2/1/03) - 2003-01-02


New York, Boston, Los Angeles… Za one koji vjeruju da je život u američkim velegradovima veoma skup današnja redovita rubrika Zanimljivosti iz Amerike donosi jedno novo, drugačije viđenje.

Živjeti u velikim američkim gradovima nije jeftino. Brojne savezne države, a s njima i veliki gradovi, ove godine bilježe proračunske manjkove te stoga povećavaju poreze. New York je prije nekoliko tjedana donio odluku o najvećem povećanju poreza na nekretnine u povijesti. No, ma koliko to nekoga iznenađuje, život u New Yorku i drugim metropolama ipak je jeftiniji nego u nizu manjih gradova gdje je prosječna cijena kuća gotovo milijun dolara.

Najskuplji grad za stanovanje u Sjedinjenim Državama je Wellesley u Massashusettsu u kojem živi nešto više od 25 tisuća ljudi, a prosječna cijena kuće iznosi 978 tisuća dolara. Slijedi Darien u saveznoj državi Connecticut s prosječnom cijenom kuće od 957 tisuća dolara, a na trećem mjestu je Lake Forest u Illinoisu s 887 tisuća dolara. Ove se gradiće još naziva elitističkim enklavama koje osim visokih cijena kuća imaju i neke druge zajedničke karakteristike.

Sva se ta mjesta nalaze u blizini velikih gradova kako bi njihovi stanovnici uživali u njihovim pogodnostima, a istodobno su zaštićeni od kriminala i kaosa gradskog života. Tiha i čista mjesta poput Wellesleya odlikuju se odličnim restoranima, trgovinama i drugim vidovima zabave i razonode, a lokalne škole smatraju se najboljim državnim obrazovnim institucijama u zemlji.

Kako kažu sami stanovnici tih naselja, kvalitetne škole jedan su od glavnih razloga za njihovo doseljenje. Oni su spremni platiti veću cijenu za kuću i stan ako to znači dobro obrazovanje njihove djece u državnim školama. U nekim drugim zajednicama mogli bi kupiti bolje kuće, ali bi, s druge strane, trebali slati djecu u privatne škole.

Međutim, ima i onih koji odlaze iz takvih elitnih naselja. Izvjesna Jeanne Lukas živjela je u Wellesleyu 25 godina da bi prije deset godina ona, njen suprug i djeca odlučili prodati svoju kuću tipa ranch s 12 soba i preseliti u susjedni gradić. Htjeli su, kako kaže, živjeti u manjoj kući, a u Wellesleyu toga jednostavno nije bilo. Kuća koju su prodali za 350 tisuća dolara je srušena, a na njenom mjestu je sagrađeno zdanje koje košta gotovo tri milijuna. Trgovci nekretninama kažu da prosječno vrijeme od oglašavanja prodaje kuće pa do same prodaje iznosi u navedenom gradiću svega jedanaest sati.

Nekada je u Wellesleyu živjelo uglavnom bjelačko stanovništvo. 26-godišnja Natalia Celli kaže da su ranije u tom gradiću živjele samo dvije obitelji porijeklom iz Južne Amerike. Danas, njezin brat dijeli školske klupe s kolegama iz Njemačke, Dominikanske Republike, Kolumbije, Čilea, Kine, Južnoafričke Republike, Japana i Perua. Tko zna, pita se ona, kako će za deset godina, izgledati tipična obitelj u Wellsleyu.

XS
SM
MD
LG