Linkovi

Osvrt na 2002: Popularna glazba (1/1/03) - 2003-01-01


2002. ostat će upamćena po mladim pjevačima i autorima te sve većoj popularnosti rapa pomiješanog s rockom. No, i rock and roll veterani dokazali su da su još uvijek u stanju privući pozornost mlađe generacije - bili smo primjerice svjedoci ponovnog buđenja heavy metal grupa.

Pionir heavy metal glazbe, Ozzy Osbourne postao je medijska zvijezda broj jedan zahvaljujući MTV-u i reality show nazvanom “The Osbournes”, koji je zapravo dokumentarni program o svakodnevnom životu obitelji poznatog havymetalca. Ta je emisija postala najgledanija u 21-godišnjoj povijesti MTV-a.

Kamera je Ozzy Osbourna – koji je u prošlosti bio kronični ovisnik o alkoholu i drogi - pokazala kao tipičnog obiteljskog čovjeka koji pokušava uspostaviti ravnotežu izmedju obiteljskog života i karijere rock zvijezde. Njegova supruga, Sharon, u toj je emisiji obznanila da je imala tešku bitku s bolešću, odnosno da je imala rak.

Emisija je, također, izbacila CD pod nazivom “The Osbournes Family Album” u kojem je svoj pjevački debut imala Ozzyeva kćerka Kelly. “The Osburnes Show” je upravo zagazio u drugu sezonu prikazivanja na MTV-u.

U 2002. najveće zvijezde američke pop glazbe, Britney Spears i Christina Aquilera, dobile su konkurenciju u mladim rockericama kao što su Vanessa Carlton i Avril Lavigne.

Tu su i Pink i Michelle Branch. Odbijajući baviti se kompliciranom scenskom koreografijom i specijalnim efektima ove djevojke ne samo da dobro pjevaju, nego i pišu vlastite pjesme i sviraju…

Bijeli raper iz Detroita – Eminem – u 2002.godini postao je još popularniji, a njegova pjesma “Lose Yourself” i autobiografski film “8 Mile” u istom su trenutku bili na prvom mjestu top liste magazina Billboard u kategoriji albuma i single pjesama. No, istodbno je njegov film “8 Mile” bio broj jedan film u Americi!

Eminem je i u prošloj godini bio okružen kontroverzama, ali i sudskim tužbama od kojih je jednu podnjela njegova vlastita majka! No, on je sva ta zbivanja opjevao u svojim pjesmama. Posljednjih se tjedana, inače, priča da bi se mogao pomiriti sa suprugom Kim, s kojom je dugo vodio bračnu i pravnu bitku.

Bivši član Beatlesa, Sir Paul McCartney, proslavio je svoj trijumfalni povratak u Ameriku, svirajući koncerte prvi put u više od jednog desetljeća, a na koncertima je zaradio više od 126 milijuna dolara. U prošloj je godini objavio i novi album pod nazivom “Back In The U.S.”. Čujmo kako Sir Paul uporedjuje svoju posljednju američku turneju s onom iz 60-tih, kada su Beatlesi preko noći osvojili Ameriku:

"Kada smo ovoga puta krenuli pomislio sam – pa, to je samo turneja. Treba izaći na pozornicu i svirati. Medjutim, nakon što sam vidio na kakav smo prijem kod publike naišli shavtio sam da je reakcija publike kao gruda snijega koja kotrljajuće si postaje sve veća i veća - što je za turneje poput ove prilično apsurdno! Američka nas je publika zapravo primila vrlo slično kao što je, prije nekoliko desetljeća, primila Beatlese!?"

I za kraj spomenimo još nekoliko imena i grupa koje su obilježile 2002-gu godinu: The Rolling Stones su započeli turneju kojom proslavljaju 40 godina rada. Bruce Springsteen se vratio svom E Street Bandu s kojim je krenuo na turneju, dok su Elton John i Billy Joel zajedno svirali na turneji po Americi. Ljubitelji klasičnog rocka bili su tužni zbog smrti basista grupe Who, Johna Entwistlea, koji je umro uoči samog početka dugo najavljivane turneje. Pred sam kraj godine preminuo je gitarist Joe Strummer, pionir punk rocka i vođa grupe The Clash. Bilo mu je 50 godina, a umro je od srčanog udara.

XS
SM
MD
LG