Linkovi

Beograd, Sarajevo i Zagreb ponovno na udaru kritika zbog nesuradnje s Den Haagom (1/1/03) - 2003-01-01


Posebni američki veleposlanik za ratne zločine Pierre-Richard Prosper kritizirao je Jugoslaviju, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku zbog slabe suradnje s haaškim Tribunalom.

Veleposlanik Prosper je upozorio Jugoslaviju da se izlaže opasnosti od gubitka američke ekonomske pomoći, ukoliko ne uhiti osobe optužene za ratne zločine. Prema njegovim riječima, dužnosnici u Jugoslaviji i Bosni i Hercegovini već predugo “plešu” oko pitanja ratnih zločina.

Gospodin Prosper je istaknuo da se 25 najtraženijih svjetskih optuženika za ratne zločine, među kojima su i Radovan Karadžić i Ratko Mladić nalazi na slobodi u Srbiji i Bosni i Hercegovini Državni tajnik Colin Powell mora do 31. siječnja potvrditi da Beograd surađuje s Den Haagom, ili će, u suprotnom, Jugoslavija izgubiti desetke milijuna dolara američke pomoći.

Veleposlanik Prosper zatražio je od Hrvatske da izruči umirovljenog generala Janka Bobetka, koji se nalazi u bolnici u Zagrebu.

Kako je javljeno, u Hrvatskoj će zatražiti izručenje generala Janka Bobetka i Ante Gotovine.

Veleposlanik Prosper istom prilikom najavio da će posjetiti Hrvatsku, Jugoslaviju i Bosnu i Hercegovinu, kako bi osobno prenio američku zabrinutost tamošnjim dužnosnicima.

XS
SM
MD
LG