Linkovi

Nova diljem Amerike dočekana veselo - i originalno (1/1/03) - 2003-01-01


Vodeći američki dnevnici danas na naslovnicama pišu, naravno, o dočeku Nove godine. Najburnije je, kao isvake godine, bilo na njujorškom Times Squareu, na kojem su slavile stotine tisuća ljudi pod neuobičajeno oštrim mjerama sigurnosti. Kako piše “New York Times”, oko pola milijuna slavljenika moralo je proći kroz detektore za metal, a policija je prethodno zatvorila otvore za kanalizaciju i uklonila poštanske sandučiće i kante za smeće. Obalna straža zatvorila je njujoršku luku za privatne brodove, a policija je pojačala ophodnje.

Na samom Times Squeareu okupljeni su uživali u relativno blagom vremenu za ovo doba godine, ali i u bogatom prigodnom programu. Doček je, kao i obično, kulminirao spuštanjem velike staklene kugle točno u ponoć.

“Washington Post” opisuje kako su stanovnici glavnog grada Sjedinjenih Država dočekali 2003. U obližnjem mjestu Annapolis organiziran je novogodišnji karneval s hodačima na štulama, vidovnjacima i mađioničarima. U Alexandriji, južno od Washingtona, organizirana je Prva noć – proslava Nove godine za cijelu obitelj, koja je taj gradić ispunila pjesmom i plesom. Mnoge crkve u samom Washingtonu mamile su vjernike cjelonoćnim programom duhovnih pjesama, a ponegdje – i ponoćnim gozbama.

Veselo je bilo i u manjim američkim gradovima. U Pennyslvaniji Hummelstownu u spuštena je trometarska lizalica, u mjestu Lebanon – kriška parizera od 50 kilograma, a u Dillsburghu maskota u obliku velikog krastavca spuštena je u bure.

“Los Angeles Times” posvećuje prostor na naslovnici – američkim vojnicima razmještenim u Perzijskom zaljevu. Oko pet tisuća američkih mornara slavilo je na nosaču zrakoplova Constellation, uz veliki piknik na palubi, ili kako je zovu, čeličnoj plaži. Vojnici u bazi Camp Doha u Kuvajtu dopunili su svoje kamuflažne uniforme šarenim papirnim šeširićima i okitili velike šatore vijencima od plastičnog cvijeća. Alkohola nije bilo, ali zato su stolovi bili puni tipične američke hrane, a u šatorima su odzvanjali rock, pop, salsa i country western glazba.

XS
SM
MD
LG